În Slatina europeană, de Ziua Europei, anume pe 9 mai 2023, 14 imobile de tip blocuri din reşedinţa de judeţ au rămas fără gaze.
Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. (S.N.T.G.N.) a realizat
lucrări la instalația de odorizare a stației de reglare măsurare din municipiul Slatina, județul Olt. Lucrarea, pur românească, a afectat gradul de odorizare a gazului natural din rețeaua de distribuție care deservește locuitorii orașului Slatina, acesta înregistrând o concentrație mai mare decât valoarea maxim admisă.
Ehipele Distrigaz Sud Rețele au acționat, deplasându-se la adresele indicate, unde au constatat neconformități tehnice pe instalația comună de utilizare ce deservea 14 imobile de tip blocuri.
„Având drept obiectiv siguranța consumatorilor și constatând neconformități pentru instalațiile comune de utilizare a gazelor naturale ale respectivelor imobile, Distrigaz Sud Rețele a sistat alimentarea cu gaze naturale pentru acestea. Conform legislației în vigoare, locatarii au fost informați privind necesitatea remedierii neconformităților semnalate prin intermediul unui operator economic autorizat de A.N.R.E (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). Menționăm faptul că instalația de utilizare a gazelor naturale comună amplasată pe casa scării la un imobil de tip bloc deservește toți clienții din imobilul respectiv. De aceea, sistarea alimentării cu gaze naturale, realizată ca urmare a constatării unor neconformități tehnice pe instalația de utilizare comună amplasată pe casa scării, afectează toți consumatorii din acel imobil”, declară reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele într-un răspun remis către Agenda Virtuală.
Cetăţenii reclamă faptul că echipele de la faţa locului nu au sistat gazele doar la apartamentele unde au fost găsite neconformităţele. Atât la instalaţia comună, cât şi la instalaţiile din domiciliul locatarilor, s-a efectuat revizia periodică. Şi fără gaze, şi cu banii luaţi, locatarii blocurilor au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a remedia singuri neconformităţilor, cu o firmă agreată de ANRE, acolo unde gazele se trag pe salarii astronomice.
„Reluarea alimentării cu gaze naturale se poate realiza doar după remedierea neconformităților de către operatorul economic autorizat și depunerea documentelor aferente la sediile Distrigaz Sud Rețele”, se mai arată în răspuns. Consumatorii însă plătesc un operator, Engie, care încă nu s-a trezit.
„Echipamentul electrovană, respectiv kit-ul format din electrovană și detector, sunt elemente componente ale instalației de utilizare a gazelor naturale, clienții fiind obligați să asigure întreținerea și funcționarea instalației de utilizare a gazelor naturale, în condiții de siguranță”, se precizează în acelaşi răspuns. Cu toate astea, ce se întâmplă cu blocurile care nu au curent electric pe casa scării?