La 13 septembrie 1848, pompierii nu s-au mai luptat cu focul, ci împotriva otomanilor pentru a opri înfângerea mişcării revoluţionare paşoptiste.
Acest episod eroic şi istoric a fost rememorat în cadrul unei ceremonii aniversare pe care a organitat-o Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt.
Evenimentul a avut loc pe platoul Prefecturii Olt. Ziua Pompierilor din România este sărbătorită, începând cu anul 1953, în fiecare an, la 13 septemebrie.
Ceremonia a debutat cu imnul de stat. Au urmat alocuţiuni ale inspectorului-şef al ISU Olt, Adrian Tănase, prefectului judeţului, Ştefan Nicolae şi ale primarului ales.
În cadrul evenimentului, opt pompieri care s-au distins în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu au fost avansați în gradul următor:
– În gradul de Colonel a fost înaintat Locotenent-colonel Ivănescu Marian-Adrian;
– În gradul de Maior a fost înaintat Căpitan Calapod Doru-Costinel;
– În gradul de Plutonier adjutant șef au fost înaintați: Plutonier adjutant Dițu Constantin Cătălin, Plutonier adjutant Dumitrescu Marius, Plutonier adjutant Mustață Ionuț-Toni, Plutonier adjutant Panțucu Adina-Mioara, Plutonier adjutant Stănescu Cristinel-Răzvan și Plutonier adjutant Stroie Constantin-Costin.
A primit distincția „Salvator de onoare al județului Olt”: plutonier adjutant șef Mitrache Marius-Dumitru, comandant de echipaj, conducător autospeciale și scafandru autonom în cadrul Detașamentului de Pompieri Slatina – Formațiunea de Protecție Civilă – Echipa de căutare-salvare în mediul acvatic.
Plutonier adjutant Tornea Gabriel, subofițer operativ principal în cadrul Detașamentului de Pompieri Slatina i-a fost acordată distincția ”Pompier de onoare al județului Olt”.
Pe lângă asta au fost premiate şi Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, care au obținut rezultate bune la etapa județeană a Concursurilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a autospecialelor de pompieri.