Prima atestare documentară a judeţului Romanaţi s-a petrecut la 1 august 1496, ca singurul județ din spațiul românesc care este continuatorul unei forme administrative. Cu această ocazi, primarul fostei capitale romanaţene, Ion Doldurea, transmite un mesaj.
„Îmi doresc ca astăzi fiecare dintre noi, locuitori pe aceste meleaguri, să simțim mândria de a aparține unor locuri cu o istorie străveche, cu tradiții și obiceiuri care ne fac să fim unici în peisajul cultural național.
Tot mai puțin se vorbește despre izvoarele istorice ale acestor locuri, despre faptul că la Reșca (Romanați) romanii au construit cel mai mare oraș din Dacia Sudică, Romula-Malva, capitala provinciei, care avea în jurul său un teritoriu municipal/colonial format din aproape 50 de localități printre care Caracal, Redea, Comanca, Deveselu, Gostavăț și Slăveni.
Puțini știu că la Grădinile-Romanați a fost descoperit cel mai vechi vas de lemn din România și Europa, cu o vechime de aproximativ 7000 de ani.
Puțin se vorbește despre Caracal ca oraș cu o veche și relevantă istorie, cu un patrimoniu cultural de invidiat în raport cu alte localități de aceeași mărime cu a orașului nostru.
Astăzi este o zi în care noi trebuie să vorbim mai mult și cu mândrie despre această bogăție inestimabilă pe care avem privilegiul să o avem ca locuitori ai Romanațiului!”.
Judeţul Romanaţi a fost desfiinţat în septembrie 1950, iar zona fostului judeţ a fost inclusă în noul judeţ Olt. În 2018, la iniţiativa unui grup loc, s-a propus organizarea unui referendum privind schimbarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi. Referendumul nu a întrunit cvorumul.