Fermierii olteni au revenit la Piaţa Volantă de la Consiliul Judeţean Olt, instituţie care susţine acest proiect prin care sunt sprijiniţi micii producători locali. Astfel, s-a creat cadrul adecvat pentru ca fermierii să-şi vândă direct marfa, la preţ de producător. Piaţa s-a deschis în această dimineaţă, în zi sfântă de Florii.
Brânză după o reţetă inedită
Printre producătorii prezenţi în piaţa volantă se află şi fermierul Emil Dobre, din comuna Icoana, care a prezentat brânza produsă după o reţetă inedită.
„Este o tradiţie în familia mea să producem brânză. Pe la 1800, străbunicii mei creşteau oi, eu m-am reprofilat şi cresc capre. Am 500 de capre. În satul meu, doar eu şi sora mea ne ocupăm cu creşterea caprelor, in comună mai există câţiva crescători.”, a declarat Emil Dobre, crescător de capre şi producător de brânză din satul Floru, comuna Icoana
Acesta s-a exprimat cu pesimism faţă de cum va evolua tehnica de creştere a caprelor şi obţinerea laptelui necesar pentru producerea brânzeturilor:
„Tradiţia creşterii şi producerii se va păstra, dar din cauza forţei de muncă, va trebui să trecem de la tradiţional, de la păşinat la stabulaţie”.
La standul fermierului se găseşte brânză produsă după o reţetă proprie, cu ceapă caramelizată, care se vinde la preţul de 40 lei.
Muncă în familie
Alături de fermierul din comuna Icoana se afla Ioana Cizmaru, din comuna Pleşoiu.
„Sunt producător de când mă ştiu, însă din 2016 am un PFA şi am accesat fonduri europene şi am intrat pe piaţă, mai precis în Zahana. Producem roşii, ardei, castraveţi, vinete şi multe altele. Lucrăm la câmp, cât şi în spaţii protejate. Fiul îmi calcă pe urme şi şi-a făcut solarii”, a spus Ioana Cizmaru.
Aceasta este încântată de ideea unei pieţe volante şi spune că „ne ajută foarte mult. Nu este prima dată când vin”.
Preţul la kilogramul de roşii este de 20 lei, la castraveţi 12 lei, la varză 2,5 lei.
Piaţa volantă va fi deschisă în fiecare duminică, între orele 8:00 – 16:00.