Dragobetele – Sărbătoarea Iubirii la Români

Date:

În fiecare an, pe 24 februarie, sărbătorim Dragobetele, ziua iubirii autentice, încărcată de tradiții și simboluri ancestrale. Spre deosebire de Valentine’s Day, această sărbătoare vine din adâncul folclorului românesc, purtând ecoul unei iubiri sincere, legate de natură și renaștere.

Dragobetele – „Cap de primăvară”
Se spune că în această zi păsările își aleg perechea, iar natura se trezește la viață. Așa cum păsările își construiesc cuiburile, oamenii își făceau jurăminte de iubire, crezând că Dragobetele le aduce noroc în dragoste și armonie în familie.

Tradiții și obiceiuri
– Tinerii plecau în pădure după primele flori ale primăverii, simbol al dragostei pure.
– Fetele strângeau apa de pe zăpada netopită, crezând că are puteri magice pentru frumusețe și iubire.
– Îndrăgostiții se sărutau în văzul lumii, iar acest gest însemna că legătura lor va fi binecuvântată.

Dragobetele ocupă un loc important în mitologia românească, fiind mai mult decât o simplă sărbătoare a iubirii. El este o figură mitică ce simbolizează reînnoirea, fertilitatea și bucuria dragostei, având rădăcini adânci în credințele populare ale strămoșilor noștri.

În mitologia românească, Dragobetele este considerat un zeu al tinereții, al iubirii și al veseliei, având trăsături asemănătoare cu Eros (din mitologia greacă) sau Cupidon (din mitologia romană). Se spune că el ar fi fiul Babei Dochia, personajul legendar care marchează începutul primăverii.

Legenda spune că Dragobetele aducea noroc în dragoste și îi proteja pe îndrăgostiți, fiind un protector al căsătoriilor și al familiilor.

Semnificația mitologică a zilei de Dragobete
Această sărbătoare ne amintește că iubirea trebuie să fie trăită cu bucurie, libertate și respect reciproc. În vremurile moderne, Dragobetele rămâne o ocazie perfectă de a celebra iubirea în stil românesc, departe de clișee comerciale.
Uniunea dintre cer și pământ – Se credea că în această zi păsările își aleg perechea și își fac cuiburi, simbolizând iubirea eternă și începutul unui nou ciclu al naturii.
Ritualuri magice – Fetele strângeau apa din zăpada netopită, crezând că are puteri magice pentru frumusețe și sănătate. De asemenea, exista credința că cei care se sărută în această zi vor rămâne împreună tot anul.
Dragostea ca forță divină – Spre deosebire de iubirea pasională și efemeră simbolizată de zei precum Cupidon, Dragobetele reprezenta o dragoste blândă, naturală și durabilă, fiind legată de ritmurile naturii.

Astfel, Dragobetele nu este doar o sărbătoare populară, ci și un simbol al legăturii dintre om, natură și iubire, demonstrând cât de profund este mitul iubirii în cultura românească.

Tu cum sărbătorești Dragobetele? Crezi în puterea tradițiilor românești?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Papa Leon al XIV-lea, primul papă nord-american

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină,...

Primarul Slatinei, şase luni de mandat. Unde va fi construit aqua-park-ul

În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Slatinei, Mario...

Consiliul Județean Olt modernizează Policlinica Veche din Slatina

Consiliul Județean Olt a dat, în cursul acestei săptămâni,...

Mario De Mezzo: ”Am anunțat public că îl voi susține pe Nicușor Dan”

În cadrul unei conferințe de presă susținută joi, 8...