Statul român este organizat pentru a funcţiona bine. Pentru că încă mai suntem în era dosarului cu şină, cineva trebuie să dea la manivelă ca statul să meargă. Pentru asta există tot felul de instituţii. Şi în domeniul mediului există câteva instituţii. Ele au o obligaţie mai mult decât morală de a servi statului curat, prietenos cu mediul.
Problema gunoaielor este o temă pe care nu o vedem pe nicio listă cu promisiuni ale vreunui candidat la vreo funcţie administrativă şi nici în programul de guvernare. România curată nu poate fi un slogan, ci un fapt.
Când instituţiile, care au în fişa postului să acţioneze, au cu totul alte treburi, cetăţeanul, care plăteşte taxe şi impozite, care îşi rupe din timpul liber, intervine şi face munca de inspecţie la faţa locului. Un astfel de cetăţean este şi Ionuţ Bobea, care, pe lângă faptul că este cadru didactic, este şi un cetăţean cu mult simţ civic. Şi face activitate civică de ceva ani. Ani în care instituţiile ar fi trebuit să acţioneze de la sine.
Acesta spune că a făcut mai multe sesizări, în trecut, despre deșeurile aruncate în zonele Dăneasa, Dobrosloveni, Corbu, Brâncoveni. De luni de zile, în apropierea Mănăstirii Brâncoveni s-ar depozita ilegal gunoi, care apoi ar fi îngropat. Pe 2 februarie a.c., a observat urme proaspete de buldoexcavator și a făcut poze. Acesta a trimis forografiile la Garda Națională de Mediu, însă gunoiul era tot acolo.
A sunat la Garda de Mediu Olt, care i-a dat un număr de înregistrare și l-au informat că nu au ajuns încă în control.
Pe 06.03.2025 cetățeanul este înștiințat scris de Garda de Mediu că instituția ,,a fost în control pe 03.03.2025 (chiar în ziua nr. 30 de la depunerea sesizării) și a constatat că primăria a acționat și a colectat aproximativ 100 kg deșeuri reciclabile, că în zonă mai sunt deșeuri reciclabile în cantități mici, depozitate răzleț… și a impus ca măsură către primăria Brâncoveni finalizarea acțiunii de salubrizare”. Pe 22.03.2025, cu răspunsul de la Garda de Mediul în mână, cetățeanul merge și filmează zona pentru a arăta că nu s-a schimbat aproape nimic, că un buldoexcavator doar a întins și a mai acoperit unele deșeuri.
Problema gunoiului nu poate fi tratată cu superficialitate, iar instituţiile abilitate ar trebui să facă minimul efort de a ieşi din birouri şi a vedea realitatea de la faţa locului. Gunoiul, depozitat în locuri nepermise şi îngropat, poate avea repercusiuni extrem de grave asupa mediului şi a sănătăţii comunităţii. Orice demers superficial, orice tergiversare, nu este un spijin acordat unei administraţii, cu un rău făcut viitorului şi sănătăţii mediului.
Măsura amendării nu este prioritară, pentru că amenda este plătită din banii comunităţii, din buget local. Cea mai sănătoasă măsură este aceea a salubrizării locurilor care sunt sesizate de cetăţenii care ar trebui să fie doar beneficiarii unui mediu curat.
Până la publicarea materialului nu am putut contacta conducerile instituţiilor abilitate.