Cum şi când a fost organizată prima ediţie a Festivalului „Oltenii şi… restu’ lumii”

Date:

Festivalul de umor „Oltenii şi… restu’ lumii” a ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, cu o pauză impusă de pandemie. În perioada 25-27 octombrie 2024, slătinenii şi oltenii de pretutindeni sunt invitaţi să treacă Oltul în capitala umorului oltenesc, Slatina.

În perioada 2-4 noiembrie 1995, a avut loc prima ediţie a festivalului. Fiind inspirat de două festivaluri similare din Craiova, „Prazul de argint”, şi din Târgu Jiu, „Poanta”, care nu s-au bucurat de succes în timp. Festivalul de la Slatina a beneficiat şi de o emblemă, care avea în centru un oltean desculţ, având pe umărul drept o cobiliţă de care stau atârnate pincile şi o legătură de praz, iar în mâna stângă ţinea o valiză. Desenul aparţine artistului plastic Cătălin Mihalache, cel care a făcut o sculptură în mărime naturală a oltenului.

Programul primei ediţii

Festivalul de la Slatina s-a desfăşurat pe două secţiuni: creaţie şi interpretare. La prima secţiune au intrat în concurs: caricatura, epigrama, fabula şi anecdota, iar la cea de-a doua secţiune, trupele sau artiştii individuali au prezentat programe originale.

Joi, 2 noiembrie
Ora 12:00: Vernisajul expoziţiei de caricaturi, concurs de caricaturi şi anunţarea premiilor, la Biblioteca Judeţeană. Cuvântul de deschidere a aparţinut primarului Gheorghe Păunescu.
– Concurs de epigramă pe temă dată – etapa I. Participă cei mai buni epigramişti din ţară (sala Liceului „Ion Minulescu“, ora 15.00).
Ora 17:30: Spectacol-concurs de interpretare, recital umoristic Jan Paler, la Casa de Cultură a Tineretului.

Vineri, 3 noiembrie
Ora 17.30: La Casa de Cultură a Tineretului a avut loc un spectacol-concurs de interpretare. Recital cu Jan Paler.

Sâmbătă, 4 noiembrie
La Biblioteca Judeţeană, de la ora 10.00, a avut loc vernisajul expoziţiei de caricatură „Un zâmbet pe minut“, realizată ad-hoc de caricaturistul Mihai Pînzariu-Pim.
– Colocviul „Slatina şi umorul românesc pe coordonatele democraţiei originale“, la Casa de Cultură a Tineretului, ora 17.30.

A urmat Gala Laureaţilor, unde câştigătorii au primit premii în bani, cu sume cuprinse între 100.000 şi 300.000 (bani de atunci).

Carieatură
Tudor Cenuşă (Slatina) – premiul I;
Pompiliu Dumitrescu (Bucureşti) – premiul II;
Constantin Pătrăşcanu (Brăila) – premiul III;
Cătălin Mihalache (Slatina) – menţiune.

Fabulă
I. Stelan Ionescu (Braşov);
II. Constantin Ţone (Braşov);
III. Mircea C. Dinescu (Ploieşti);
Menţiune: Fenina Dinescu (Ploieşti).

Trupe de amor
I. Pro Parodia-Junior (Craiova) şi Arctic (Găeşti);
II. Nu s-a acordat;
III. Societatea Ad-Hoc (Lugoj).

Umor – individual şi cupluri
I. Grupul „G 2“ – (Craiova);
II. Nu s-a acordat;
III. Ion Teodorescu (laşi);
Menţiune – Liliana Muştiuc (Vaslui).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related