EXCLUSIV | Elevul de la Liceul „Mihai Viteazul” din Caracal, agresat fizic şi psihic de două profesoare: scrisoare deschisă către public

Date:

Dacă un jurnalist local nu ar fi cerut informaţii Poliţiei despre cazul elevului de la Caracal, poate situaţia ar fi fost una liniştită, ascunsă în spatele uneu muşamalizări perfecte, aşa cum o ştie mai bine şeful instituţiei de învăţământ unde profesorii au voie să se abată disciplinar cum doresc.

„La data de 1 martie a.c., în jurul orei 14:30, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin plângere scrisă, de către un tânăr, în vârstă de 19 ani, din municipiul Caracal, cu privire la faptul că acesta ar fi fost agresat fizic și verbal de către 2 cadre didactice de la o unitate de învățământ, din municipiul Caracal, unde acesta este elev.
În cauză, a fost sesizat Biroul Siguranță Școlară, care a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.”, sec, scurt şi la obiect comunicatul de presă al IPJ Olt.

Şi mai seacă şi tăcută este atitudinea directorului Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, Liviu Mitroi, consilier local PSD, care permite abuzarea fizică şi psihică a elevilor de către două sau mai multe cadre didactice.

Elevul Teodor-Mihai Stan şi-a făcut curaj să meargă la poliţie şi să prezinte o situaţie de-a dreptul insolită pentru vremurile în care ne considerăm dezvoltaţi ca specie şi pentru o instituţie unde se formează destine. Acesta a transmis şi o scrisoare prin care expune toate episoadele de violenţă fizică şi psihică prin care a trecut în ultimii trei ani de când este elev al prestigioasei unităţi de învăţământ caracalene.

Directorul Liviu Mitroi
Directorul Liviu Mitroi

„În ultimii ani am fost supus unor abuzuri regulate din partea profesoarelor mele de matematică și chimie. Mi s-a adus la cunoștință de către directorul liceului că ar mai fi alți profesori care își lovesc elevii și le adresează cuvinte jignitoare,

dar acesta susține că este mai important, ca și elevi, să învățăm și să nu le dăm importanță, încercând să mușamalizeze toate cazurile de violență pentru a nu strica imaginea instituției publice pe care o conduce. O să relatez toate cele întâmplate în două părți, unde voi cuprinde umilințele la care m-a supus Valentina Ciulavu, profesor chimie, și abuzurile fizice pe care Angelica Mihai, profesor matematică, le exercită asupra elevilor, ambele în calitate de cadre didactice la Liceul Teoretic «Mihai Viteazul» Caracal, în timp ce directorul Liviu Mitroi nu a făcut nimic în ciuda insistențelor mele și ale altor elevi.
Sunt conștient că fără nicio expunere în presă întreg cazul va fi mușamalizat și conducerea liceului va face tot posibilul să-și justifice acțiunile și, mai departe, să se răzbune pe mine (m-au amenințat deja că nu mă vor băga în BAC) pentru încercarea de a strica imaginea publică a instituției.”, îşi începe tânărul scrisoarea.

Acesta continuă şi prezinză „activităţi instructiv-educative” desfăşurate de către cele două profesoare: „Profesoara de chimie, în ultimii doi ani, m-a umilit de nenumărate ori în fața colegilor pentru că port bijuterii și lipsesc de la ore din motive medicale sau personale. Aceasta folosește notarea în catalog ca mijloc de corecție și dă afară de la ore elevii care «îi răspund». Se folosește de autoritatea de care dispune pentru a face comentarii la adresa cuiva de natură a stârni râsul celorlalți oameni. Nu parcurge programa școlară și nici nu ne predă lecții, ci ne trimite poze pe telefon ca să copiem în caiet, în timp ce ea stă pe telefon și postează pe Facebook sau dă mesaje.
Profesoara de matematică din liceul meu își lovește elevii regulat (lucru care s-ar petrece dintotdeauna), țipă și ne amenință cu bătaia, făcând chiar o colegă să leșine cât timp era la tablă. Tot liceul o cunoaste ca fiind cea mai agresivă profesoară care a existat vreodată”.
A doua jumătate a scrisorii tânărului cuprinde două părţi unde detaliază întâmplările şi suferinţele la care a fost supus acesta de către cele două profesoare, care aveau ca singură misiune de învăţa şi forma elevii. În continuare, vă redăm întocmai textul:

„Prima parte, dedicată profesoarei mele de chimie

profesoara Valentina Ciulavu

Abuzurile pe care prof. Valentina Ciulavu le face asupra mea încep din clasa a 10-a, când m-am transferat la clasa unde sunt și acum, iar principalele motive pe care le invocă drept justificare pentru acest comportament sunt: neîncadrarea mea în standardele privind ținuta de elev și faptul că lipseam de la ore din motive personale sau medicale. Chiar dacă ținuta mea nu reprezintă o deviere de la regulamentul de ordine interioară, care nu este publicat integral nicăieri, aceasta a găsit întotdeauna motiv să se ia de mine pentru felul în care arăt (în principal pentru bijuteriile pe care le port… cercei în urechi «specifici fetelor», după spusele ei, inele pe degete, coliere la gât și haine largi) și niciodată nu rata o ocazie să mă umilească în fața colegilor pentru asta. Am fost de câteva ori la biroul directorului Liviu Mitroi, dar nimic nu părea să se schimbe vreodată cu privire la comportamentul ei față de mine…
Revenind la evenimente mai recente: În data de 10 februarie 2023, în decursul orei de chimie desfășurate în intervalul 10:00-10:50 am fost supus la mai multe abuzuri de către Valentina Ciulavu, prezenți la acestea fiind toți colegii mei de clasă. Suntem cam 20 și marea majoritate se amuză de fiecare dată când un profesor umilește alt elev.
După ce a intrat în clasă și și-a așezat geanta pe catedră, m-a analizat timp de câteva momente și m-a ridicat în picioare în fața clasei. Începea discursul dictatorial. Cu o voce care inspira satisfacție (față de faptul că a găsit iar un motiv să se ia de mine) m-a nominalizat ca un exemplu prost de elev pentru felul în care arăt. După mai multe vorbe grele adresate, mi-a impus să merg în biroul directorului să îmi vadă și el ținuta, lucru pe care l-am și făcut.

Am stat 45 de minute în biroul directorului Liviu Mitroi, iar în urma acestora am constatat următoarele: Directorul știe de toate aceste abateri disciplinare ale profesorilor, iar «dacă ar fi să rămână doar cu profesorii buni, ar păstra doar 4-5 dintre ei». „Pe restul i-ar da afară”.

Mi-a spus că nu sunt singurul elev trimis de către doamna Ciulavu, iar aceasta a făcut o obișnuință să se lege de principalii beneficiari din această instituție. Mi-a mai spus că băieții cu cercei și părul lung sunt o «anormalitate» din punctul său de vedere, însă nu va sancționa disciplinar pentru acest motiv.

După ce m-am întors, la solicitarea ei, i-am comunicat răspunsul directorului și, nesatisfăcută fiind de acesta, a început să mă intimideze din nou. Îmi punea întrebări retorice, pe un ton foarte umilitor, râdea de mine, îi făcea plăcere să vadă că nu am nicio putere în fața ei: «Ție îți place cum arăți? Mie nu», «Așa crezi tu că ar trebui să arate un băiat?», «Părinților tăi le place cum arăți?». Am încercat să mă apăr, prin răspunsuri scurte care sugerau că nu sunt de acord cu ea. În final, nu a mai suportat maniera calmă cu care îi răspundeam la toate întrebările absurde de mai sus, așa că m-a obligat să merg acasă, lucru pe care l-am refuzat în interesul de a-mi exercita dreptul la educație, drept pe care ea mi l-a negat. Pentru că nu m-am supus indicațiilor, m-a amenințat că mă va asculta din lecția de zi… predată undeva prin decembrie. Mi-a spus că vrea ca mama mea să o sune de îndată.

Valentina Ciulavu își tratează cu mare superficialitate meseria de dascăl. Nu-mi amintesc să ne fi predat vreodată o lecție în calitate de profesor. De fiecare dată ne punea să ne deschidem caietele sau telefoanele pe grupul de Whatsapp pentru chimie (unde trimitea poze cu alte caiete) și să copiem în caietul nostru tot ce vedem acolo. Între timp ea posta selfie-uri pe Facebook, dădea mesaje sau se făcea că pare ocupată. De când suntem a 12-a lucrează cam tot timpul cu colegii mei care dau admiterea sau BAC-ul la chimie. Pe ceilalți ne lasă să lucrăm la altceva util. O dată la câteva luni ne mai pune să scriem ceva. Ultima lecție copiată în caiet e „Acizii”, la 16 decembrie 2022… suntem în martie.

În luna septembrie am fost implicat într-un proiect european în care mă înscrisesem cu câteva luni în urmă, așa că am plecat în străinătate 3 săptămâni, timp în care am pierdut câteva lecții la chimie. Când m-am întors, m-a acuzat că am mințit că sunt implicat în acest proiect ca să îmi prelungesc vacanța… și a cerut să îmi vadă caietul, care era incomplet. Mi-a trecut o notă de patru, pe care apoi a dublat-o. Nici nu am mai luat bursă modulul acela.

După ce am dat simularea de BAC din decembrie și am primit rezultatele, ne-a întrebat pe toți ce note am luat, iar după ce i-am spus că am luat notă de trecere la matematică a râs de mine și a insistat să ne convingă, pe mine și pe colegii mei, că nu este o notă reală și că am avut noroc, dar dacă învăț suficient poate iau 10, a spus, în timp ce râdea și se uita la colegii mei așteptând să râdă și ei de mine.

A doua parte o cuprinde pe profesoara mea de matematică

profesoara Angelica Mihai

Încă din anul școlar 2021-2022 (eram clasa a 11-a), primul an în care numita Angelica Mihai ne-a devenit profesor, ne confruntăm la nivel colectiv cu abuzurile fizice și verbale pe care ni le administrează la clasă. Obiceiul de a-și lovi elevii cu palma peste față, spate și ceafă datează de mai mult timp… și știu asta de la alți liceeni, dar și de la absolvenți de liceu care i-au fost elevi cu până la 10 ani în urmă, care ne-au avertizat că obișnuiește să își agreseze elevii, profesoara fiind renumită la nivel local pentru acest comportament.

Toate cele relatate de ceilalți elevi s-au dovedit a fi adevărate, pentru că niciun băiat din clasa mea (și suntem șapte la număr) nu poate spune că a scăpat nebătut de aceasta.

În cazul meu, pe data de 7 decembrie 2022, prof. Angelica Mihai a venit la clasă și din primul moment în care a intrat pe ușă ne-a ordonat să aranjăm mobilierul clasei după bunul ei plac: să ridicăm catedra pe sus, să o punem în locul dorit de aceasta și să ajustăm draperiile.

După ce a țipat timp de 3 minute la una dintre colegele mele care era la tablă, Alexandra, din cauză că nu se simțea foarte bine, s-a lăsat copleșită de emoții sub presiunea pe care doamna Mihai o punea asupra ei pentru că nu înțelegea modalitatea prin care trebuie rezolvat exercițiul. Am fost în prima bancă, o tot urmăream cu privirea și îi analizam limbajul corpului, care îmi dădea de înțeles că urma să cedeze emoțiilor. Mi-am adus aminte de ultima dată când am fost la tablă la ora de matematica, și la întreg valul de emoții care m-a încercat. Când a dat un pas prea mare în spate și privirea îi era țintită către podea, din reflex m-am ridicat din bancă și am prins-o imediat înainte să cadă și să se lovească. Leșinase. Profesoara mi-a indicat să merg la cabinetul medical școlar să chem un asistent medical, ceea ce am făcut. Chiar dacă nu s-a făcut nicio investigație, colega mea a fost trimisă acasă. Angelica Mihai i-a recunoscut asistentei medicale, în prezența clasei, atitudinea ei: «Chiar am fost agresivă». Ora a doua a continuat de parcă nu s-a întâmplat nimic, iar mai departe profesoara mi-a pus o întrebare legată de oră, întrebare la care nu i-am putut răspunde, aflându-mă încă în stare de șoc după toate cele întâmplate, fapt pentru care m-a lovit puternic cu palma de trei ori peste față, după care a continuat ora. Pentru profesoară a reprezentat o sarcină îndeplinită cu succes. Mă lovise pentru că nu i-am răspuns la întrebare. Atât.

Când am ajuns acasă, l-am sunat pe domnul director Liviu Mitroi să îi relatez cele întâmplate, iar acesta mi-a promis că îi va da cel puțin o mustrare scrisă și că lucrurile se vor schimba intern, fără intervenția autorităților competente, lucru pe care l-am crezut, motiv pentru care nu am raportat abuzurile nimănui altcuiva. Am avut încredere în el și în cuvântul său și m-a convins să nu merg la poliție. Lucrurile s-au schimbat… într-adevăr, dar în direcția opusă. La următoarea oră după incidentul raportat, numita Angelica Mihai a fost mai agresivă ca niciodată. Aceasta ne-a amenințat că «de acum înainte ne va lua la șuturi pe toți, ca să nu fie discriminatoriu”, «o să vedem ceartă și omor pentru că nu scriem bine», «ne dă în gură ca la câini», «o să vedem omorul dracului ce ne dă», supărată că «cineva» (știa cine) și-a permis să se opună metodelor sale didactice.

Ca elev, în contextul celor relatate, declar că îmi este frică să mai merg la liceu și nu mai am încredere în nimeni din personalul didactic, ca urmare a expunerii repetate la umilințe și abuzuri chiar de către oamenii care ar trebui să ne formeze și să ne clădească bazele pentru a porni în viață. Nu s-a rezolvat nimic până în prezent, iar numitele sunt încă în libertate cu dreptul deplin de a preda și a-și abuza elevii, în ciuda încercărilor repetate de a expune problema și de a cere ajutor autorităților interne care ar trebui să ne apere (șeful clasei, diriginte, director).

Această instituție nu reprezintă un spațiu sigur pentru integritatea fizică și psihoemoțională a niciunuia dintre elevi, dat fiind că orice încercare de a cere ajutor este respinsă, fapte care confirmă concluzia că Liceul Teoretic «Mihai Viteazul» Caracal pune mai presus imaginea publică decât siguranța elevilor, profesorilor și personalului auxiliar. Sănătatea fizică și psihică, moralitatea și legea nu reprezintă nimic în fața conducerii.

În prima zi de primăvară, cu sprijinul familiei și prietenilor, am mers la Inspectoratul Județean de Poliție Olt, iar cu îndrumarea doamnei inspector de la Siguranță Școlară, Gabriela Lazăr, am depus o plângere penală împotriva numitelor Valentina Ciulavu și Angelica Mihai, raportând pentru prima dată în fața unor organe abilitate competente problema siguranței în instituția de învățământ preuniversitar în care studiez”.

Directorul unităţii nu este de găsit la telefon, iar inspectorul general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete a declarat că a fost informat cu privire la caz, culmea, tocmai de director şi că s-a dispus o anchetă la şcoală, iar în urma rezultatelor va dispune măsurile care se impun.

9 COMENTARII

  1. Punctul de vedere al dnelor profesoare l- ați cerut? Gazetăria impune imparțialitate,dar d-voastră relatând doar un punct de vedere nu sunteți impartiali..Cu Dna Valentina Ciulavu am fost coleg Liceul,, Dimitrie Petrescu” și dacă atunci nu umilea pe nimeni,acum de ce ar face- o ?! Daca elevul e nemulțumit de notele sale poate solicita o evaluare externă..

    • Bună ziua!
      Singurul care a emis un punct de vedere a fost inspectorul şcolar general. Restul invocă ancheta în desfăşurare sau nu răspund la telefon.
      Vă asigurăm de toată imparţialitatea impusă de codul deontologic profesional. Dacă persoanele vizate se simt lezate de articol, atunci le primim cu drag dreptul la replică.

  2. Este o mizerie tot ceea ce scrieti. Scoala nu mai este ce a fost. Domnilor profesori trebuie sa le fie frica de ceea ce fac “stimatii””
    elevi, rolurile se schimba in 2023 profesorul trebuie sa taca in fata elevului analfabet. Tin sa precizez ca cele doua doamne “ inculpate” mentionate de “distinsul” elev, au format adulti care acum au o profesie si o cariera frumoasa in spate. Stimate domn elev, pune mana pe carte si lasa articolele de rahat.

    • Vă mulţumim pentru apreciere. Încă mai avem de scris. Vă aşteptăm cu un articol sau o poveste despre dascăli de succes. După cum puteţi observa pe site, promovăm şi astfel de oameni la superlativ.

  3. Cu mare drag si respect, am facut si o sa fac acest lucru, dar nu aici. Exista alte siteuri mult mai bune de atat. Promovati oameni frumosi si capabili de a face cu adevarat ceva, nu elevi “agresati” de profesori, nu exista asta. Elevii sa puna mana pe carte si sa poarte respectul cuvenit fata de un dascal..In speta expusa parintii stimatului domn elev ar fi trebuit sa preia cazul si sa rezolve aceasta situatie daca era atat de “panicat” elevul de a merge la ore.
    Ps: Stimatul elev sa-si scoata cercelul din nas.
    O seara frumoasa!

    • Ne bucură felul în care ne apreciaţi site-ul, indiferent ce subtilităţi folosiţi. Suntem deschişi oricărei păreri, pentru că doar aşa putem fi mai buni. Să ne anunţaţi dacă pe alte site-uri comentariul dvs. ar fi apărut. Punem preţ pe libera exprimare. Dintre cadrele didactice şi elevul rebel, doar elevul a fost cel deschis la comunicare. Nu ştim care este calitatea profesională a doamnelor profesoare, pentru că nu doresc comunicarea cu noi. Vă invit să căutaţi pe site articolele „Oameni la superlativ”, despre oameni care fac cinste meseriei lor, avem chiar doi profesori promovaţi, unul este de la Caracal (semn că există dascăli buni acolo). Sesizăm atacurile subiective adresate tânărului. Dacă aveţi mai multe dovezi, le aşteptăm cu drag, pentru buna informare a opiniei publice. Atacurile nefondate nu ţin de o atitudine cetăţenească demnă. Elevul este major, el va decide ce face cu cercelul în cauză. Sperăm însă să nu interfereze cu semnalul tehnologiei 4G. O seară minunată şi vă aşteptăm cu atitudini serioase şi materiale despre profesori, chiar şi despre doamnele din partea cărora scrieţi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Tradiţia continuă. Când vedem „Singur acasă” la PROTV

Dacă ai terminat toate serialele de pe Netflix şi...

Minibiblioteci, în parcurile din Slatina

Într-o inițiativă menită să încurajeze lectura și să aducă...

6 motive pentru care sa incepi distractia intr-un casino online

Daca te-ai gandit vreodata pana acum sa te distrezi...

Caracal 486

Într-o zi de 17 noiembrie 1538 (anul 7047), în...