Muzeul Judeţean Olt, în colaborare cu Liceul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul Tehnologic nr. 1 Balș şi Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal, au organizat o frumoasă şi gustoasă expoziţie culinară.
Evenimentul a debutat prin alocuţiuni ale directorului muzeului, Gheorghe Smarandache, vicepreşedintele CJ Olt, Ionuţ Ivan şi Claudia Balaş, dr. etnograf. A continuat cu momente muzicale, dansuri populare şi colinde.
Cel mai aşteptat moment a fost prezentarea exponatelor specifice bucătăriei din perioada Sărbătorilor de iarnă. De la salată de boeuf la piftie, de la plăcintă cu mere până la peşte cu mămăligă.
Elevii, cei care le-au şi pregătit, au prezentat modul în care au preparat produsele şi, mai ales, că au pus suflet în ceea ce au realizat.
„Prin această expoziție de preparate tradiționale am dorit să aducem în lumina zilelor noastre și obiceiurile culinare specifice sărbătorilor din ciclul Crăciunului și Anului Nou, sărbători care durează 12 zile și constituie o perioadă încărcată de evenimente la care participă întreaga colectivitate. Este un ciclu sărbătoresc tradițional ce marchează solstițiul de iarnă.
Evenimentul va debuta cu un mic spectacol de colinde, urmat de prezentarea preparatelor tradiționale oltenești specifice acestei perioade.”, au spus organizatorii.