Vineri, 29 noiembrie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSD Olt şi al CJ Olt, Marius Oprescu a ţinut să aducă clărificările în ceea ce priveşte preţul apel şi, în special, ceea ce nu se taxează în factura pe care slătinenii şi oltenii o primesc. Acesta afirmă că în preţul apei de la Slatina nu sunt incluse şi costurile cu pierderile de rețea.
„Așa cum știți, în urmă cu câteva zile, consilierii locali ai Partidului Social-Democrat din Consiliul Local al Municipiului Slatina, împreună cu președintele organizației, deputatul Marius Iancu, și cu secretarul general al organizației, Cosmin Floreanu, au mers la primărie și au depus la secretarul primăriei municipiului Slatina un proiect de hotărâre pentru acordarea subvenției de 5 metri cubi de apă. Deci, așa cum spune domnul primar, proiectul este nelegal. Vreau să vă aduc la cunoștință că, conform Codului Administrativ, articolul 36, aliniatul 1, obligă secretarul Primăriei Slatina să sprijine încadrarea legală a proiectului. Adică, dacă noi avem un proiect care nu are forma exact care trebuie, sunt probleme de formă sau de fond, secretarul Primăriei Slatina trebuie să ne anunțe, să ne sprijine, astfel încât noi acest proiect să-l încadrăm în forma legală. Iar apoi, în partea a doua, domnul primar spune că încă nu a găsit soluția legală pentru acordarea celor 5 metri cubi de apă.
Păi cum, domnule primar!? Nu am spus eu în campania electorală de la locale că acești 5 metri cubi de apă nu se pot acorda, că nu există cadru legal și atunci dumneavoastră ați mințit slătinenii și la o parte dintre ei le-ați influențat votul și ați obținut acest mandat printr-o minciună și printr-o fraudă? Când ați mințit? Atunci sau acum când spuneți că este nelegal? O altă scamatorie a primarului Municipiului Slatina este, așa cum știți, venirea cu reducerea prețului la apă pentru că a găsit el că în prețul la apă este inclusă și pierderea Companiei de Apă. Deci, în urma acestui demers, așa cum am ieșit în conferința de presă trecută, v-am spus că reprezentanții Consiliului Județean Olt în Consiliul de Administrație al Companiei de Apă vor susține acest demers dacă el este legal. Drept pentru care săptămâna trecută sau săptămâna aceasta, în Consiliul de Administrație s-a dat aviz ca acest proiect să intre în Adunarea Generală a Acționarilor cu modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, că asta rezultă din acest proiect. Deci s-a dat aviz favorabil. Am luat act de acest proiect și el a fost trimis către Adunarea Generală. La Consiliul de Administrație cerând documente suplimentare, din care să rezulte că pierderea este inclusă în prețul apei, nu am avut altceva decât tot acel document despre care v-am spus, ce se reducea la o pagină și trei rânduri. Nu există o altă notă de fundamentare la dezvoltarea acestui proiect decât acea pagină și trei rânduri. Dacă n-am avut de la Consiliul de Administrație un document din care să rezulte că pierderea este inclusă în preț și care este cadrul legal prin care fac această reducere, am cerut Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Oltul, documentația prin care a fost aprobat prețul apei de către ANRSC. Și, surpriză, ce să vedeți! În prețul apei nu este inclusă pierderea de rețea.
Prețul apei este format doar din altceva. Primul document, dacă vă uitați la cheltuieli materiale, a doua liniuță, arată că pierderea de apă în activități de transport și distribuție în prețul total este zero. La final se constituie prețul apei care înseamnă 2,86. Ăsta este prețul apei, avizat de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice în 16 martie 2018. Deci vedeți prețul apei aprobat de către ANRSC este de 2,86, așa cum se vede și din documentul anterior. Mai departe, de aici se vede care este formula de calcul al prețului apei plecând de la prețul aprobat de ANRSC în 16 martie 2018, de 2,86 și dacă vă uitați pe prima coloană la apă, se duce cu un tarif an de an conform asumării din proiectul pe fonduri europene pe care l-am avut și în care îl avem în continuare, suntem în dezvoltarea lui, acelei investiții de 250 milioane de euro, prin care întreaga infrastructură de apă și apă uzată din Slatina și din restul localităților componente Companiei de Apă a fost fundamentată. Și acel preț trebuie să ajungă la 1 ianuarie 2024 la 7,64. Nu este nicio intervenție între timp pe acest preț.
Deci prețul apei aprobat în acest moment la Slatina nu include pierderile de rețea. Întrebarea mea este următoarea: «Domnule primar, știați că prețul apei din care dumneavoastră vreți să scădeți pierderea, care nu are inclusă pierderea, este acesta și nu are pierderea inclusă? Sau nu știați? Dacă știați și ați spus lucrul ăsta înseamnă că sunteți un mare mincinos, dacă nu știați sunteți un mare incompetent! Nici nu știu ce e mai grav. Că Slatina a încăput pe mâinile unui incompetent sau pe mâinile unui mincinos”, a declarat Marius Oprescu.