Deputat al Forței Dreptei, Violeta Alexandru se implică în modificarea Codului Muncii şi a inclus aceste modificări într-un proiect de lege după ce a discutat fiecare punct, pe larg, cu toți cei care i-au sesizat problemele, cu toate camerele de comerț importante, cu toți cei care au dorit. „Le-am păstrat pe cele asupra cărora am ajuns la consens. Rămân altele în analiză. Evident, după ce am (re)văzut și reglementările europene – nu puține în domeniul relațiilor de muncă”, spune deputatul.
Iată punctele prin care deputatul îşi doreşte modificarea legislaţiei în muncă:
1. Obligația de a verifica eventuala suprapunere a programului de muncă în cazul mai multor contracte, la mai mulți angajatori, să nu fie în sarcina angajatorului (căci nu e polițist) ci a salariatului
2. Pentru contractele part- time – ca opțiune, acolo unde se dorește, elimin obligația angajatorului de a opera toate modificările în Revisal de câte ori se schimbă programul de muncă. Repartizarea orelor de muncă trebuie să se poată face mai simplu, de ex. prin Regulament Intern sau chiar printr-o planificare afișată la firmă și semnată/acceptată de salariat.
3. Munca suplimentară, care se compensează cu zile libere, să se poată face într-un interval mai mare de 90 de zile. Propun 180 zile. Prevederea este utilă celor care lucrează în anumite sezoane.
4. Elimin obligația de a lua 10 zile neîntrerupte de concediu pe an, vrei, nu vrei. Știe statul cât îmi trebuie ca să mă odihnesc? Asta e o aberație.
5. Reduc repausul săptămânal de la 48 la 42 de ore (nu va fi obligatoriu, va fi opțional). Bineînțeles, munca astfel prestată va fi plătită suplimentar. Pentru salariații care doresc, de comun acord cu angajatorul. Îi văd și pe cei care doresc să câștige mai mult, la același angajator. Cine nu dorește, nu are nicio intenție să facă ore suplimentare, nu este incomodat cu ceva de aceste modificări propuse.
6. Din aceleași rațiuni, propun și reducerea (pentru că permite Directiva europeană) de la 12 la 11 ore a repausului între două zile de muncă.
„Mulțumesc tare mult tuturor celor cu care m-am consultat cât am putut eu de serios pe aceste modificări. Îmi voi susține punctele de vedere în toate comisiile.
Dacă ar fi după mine, s-ar mișca lucrurile mai repede, mai corect (cu o reală consultare și dezbatere publică) și mai eficient pentru oamenii care vor să muncească. Nu știe statul mai bine ce îi trebuie unui om care vrea să muncească, să câștige mai mult.
Poate la acestea nu mă blochează … ei fiind incapabili să pună ceva mai bun pe masă.”, mai spune Violeta Alexandru.