Astăzi, 29 iulie a.c., pe platoul din faţa Prefecturii Olt, a fost organizată ceremonia ocazionată de celebrarea Zulei Naţionale a Imnului României. Acum 176 de ani, în zăvoiul de la marginea oraşului Râmnicu Vâlcea, pe 29 iulie 1848, se intona, în context oficial, poemul „Un răsunet”, pus pe o melodie bisericească „Din sânul maicii mele”, melodie culeasă în 1839 de rapsodul Anton Pann.
La ceremonie au fost prezente oficialităţile locale şi judeţene, în frunte cu prefectul judeţului, Ştefan Nicolae, care a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile:
„În fiecare an la data de 29 iulie, este marcată „Ziua Imnului Național al României, simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.
Prin Raportul nr.10 al comisarului de Vâlcea, D.Zăgănescu, acesta informa ministrul Trebilor din Lăuntru al Țărilor Românești că la data de 29 iulie 1848 cetățenii orașului, adunați în grădina Zăvoiului de la poalele Capelei, au cântat pentru prima dată în mod oficial actualul imn național „Deșteaptă-te, române!”.
„Deșteaptă-te, române!” a fost de la acel moment cântecul care i-a însoțit pe români pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei: războiul de independență din 1877 și cele două războaie mondiale.
Creație a scriitorului și muzicianului Anton Pann, pe versurile poetului revoluționar Andrei Mureșeanu, „Deșteaptă-te, române!” a devenit începând din 1990, Imnul Național al României.
Chemare și strigăt, plânset și bucurie, mântuire și speranță, îndemn la luptă și îmbrățișare frățească, „Deșteaptă-te, române!” a devenit un simbol exponențial al neamului nostru.
Prin celebrarea acestei zile importante arătăm astăzi, sentimentul patriotic, de mândrie națională că aparținem unui popor cu o vastă istorie.”, a spus prefectul.