Slatina | Stăpânii privaţi ai domeniului public. Ghivece cu flori pe trotuar, monitorizare video neconformă, monument istoric cu termopane

Date:

Pe strada Fraţii Buzeşti, nr 10, din Slatina, proprietarii imobilului au considerat că domeniul public le aparţine. Limita proprietăţii (gard sau construcţie) până la marginea bordurii este numit trotuar, care este domeniul public (Legea 213/1998). Pe acea stradă, şoferii îşi mai parchează maşinile pe trotuare, fără a lăsa spaţiul liber legal între autorurism şi graniţa proprietăţii. Însă un astfel de spaţiu nu există, pentru că trotuarul nu este foarte lat.
Ceea ce înseamnă că parcarea pe trotuar este interzisă. Drept urmare, ca nimeni să nu parcheze în dreptul proprietăţii, care se află pe strada amintită şi se întinde pe strada Mihail Kogălniceanu, stradă care duce către primărie, proprietarii au montat ghivece cu flori, care au fost imortalizate, încă din luna mai a anului trecut, de către cei de la Google Street View

„Big Brother” pe domeniu public
Pentru securizarea proprietăţii, aceştia au montat şi camere de supraveghere. Nu există niciun anunţ (o plăcuţă), care să avertizeze trecătorii de pe stradă că există supraveghere video particulară în acea zona. Acest aspect intră sub incidenţa Legii 333/2003 şi a Regulamentului European nr. 679/2016, privind protecţia datelor cu caracter personal (pentru că imaginea lor poate fi folosită în alte scopuri).

Monument istoric cu termopane, un masacru
Conform Institutului Naţional al Patrimoniului, casa este monument istoric şi figurează în lista monumentelor istorice cu codul OT-II-m-B-08566. Casa este construită în ultima decadă a anilor 1800 şi bucură ochiul cu o serie de elemente de factură eclectică plăcute. Casa a aparţinut avocatului şi politicianului Ion Tomescu. Acesta a fost primar al Slatinei în două rânduri, în perioada interbelică, dar şi parlamentar.
În prezent, casa păstrează mare parte a arhitecturii şi se află într-o stare bună de conservare. Din păcate, casa este „dotată” cu ferestre din termopan (PVC), care nu se înscriu în registrul arhitectural, fiind necesare ferestre cu tâmplărie specială.
Conform Legii monumentelor istorice nr. 422/2001, orice modificare adusă unei clădiri monument istoric, care nu respectă stilul arhitectural şi estetica originală, este ilegală.

Casa prezentată nu este singurul momunent istoric ce încalcă legislaţia în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Tradiţia continuă. Când vedem „Singur acasă” la PROTV

Dacă ai terminat toate serialele de pe Netflix şi...

Minibiblioteci, în parcurile din Slatina

Într-o inițiativă menită să încurajeze lectura și să aducă...

6 motive pentru care sa incepi distractia intr-un casino online

Daca te-ai gandit vreodata pana acum sa te distrezi...

Caracal 486

Într-o zi de 17 noiembrie 1538 (anul 7047), în...