Mai multe cruci de mari dimensiuni au apărut în ultimul an şi în judeţul Olt, în comune precum Găneasa, Iancu Jianu, Valea Mare. Acelaşi prototip de cruce se află şi în judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Timiş.
Apariţia acestora a intrigat lumea care, pe diverse reţele de socializare, se întreabă ce este cu prezenţa lor. Unii nu sunt de acord cu ele şi cer iniţierea unei petiţii pentru demontarea acestora.
„Doar pe mine mă deranjeaza crucile astea amplasate în tot oraşul? Nu am vazut prin alte orașe asa ceva, doar la noi și am auzit ca și aproape de Tg-Jiu mai sunt. 1- strică peisajul; 2 -sunt foare creepy; 3 – dacă asta înseamnă religia “creștina-ortodoxa” să-l vedem pe Iisus răstignit la fiecare pas, nu mersi… 4 – mai are și un cap de mort la picioare. Nu putem face o petiție? Sa le dea dracu jos, după ce ca orașul nu arata bine, au mai venit și ăștia cu crucile lor. Și in plus de asta, are dracu 10 metri, nu e sa zici ca sunt de un metru… Aparent primăria acceptă, ca probabil au papat niște bănuţi în urma achiziției acestor c***turi… Pe voi nu vă deranjează vizual?”, scrie furios un craiovean.
De la ferestre la cruci
Conform Primăriei municipiului Craiova, aceste cruci „se încadrează în categoria de mobilier urban”, iar ele reprezintă o investiţie de mii de euro a unui om de afaceri consacrat în regiune. Este vorba despre patronul Casa Noastra, Ștefan Cherciu, a cărei companie produce ferestrele QFORT. Acesta are afaceri şi în domeniul imobiliar.
Scopul pentru care investeşte în astfel de obiecte este acela de a fi recunoscător Providenţei, după afirmaiţiile Mitropoliei Olteniei, cea care i-a dat binecuvântare afaceristului. E recunoscător sau îşi cumpără iertarea încă din timpul vieţii?
Misterul craniului
În simbolistica bisericească, craniul deasupra a două oase care formează un X reprezintă rămăşiţele pământeşti ale lui Adam, primul om. Iisus a fost răstignit pe Muntele Golgota, care se traduce prin Muntele Căpăţânii, locul unde a fost îngropat Adam.