Care e treaba cu Fâșia Gaza, Hamas şi Israel?

Date:

Atacul Hamas asupra Fâșiei Gaza a Israelului a dus la o escaladare gravă a conflictului din Orientul Mijlociu. Cine locuiește în acea zonă de coastă și care este rolul lor în conflictul actual?

Blocarea și izolarea Fâșiei Gaza a dus în mod repetat la proteste ale populației, ca în iulie a acestui an.
Fâșia Gaza este una dintre cele mai dens populate zone din lume. Această zonă se învecinează cu Israelul și Egiptul și are acces la Marea Mediterană.

Gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, din Gaza, a atacat Israelul pe 7 octombrie. Germania, Uniunea Europeană, SUA și unele țări arabe clasifică Hamas drept organizație teroristă.

Fâșia Gaza acoperă o zonă de aproximativ 10 kilometri lățime și 41 de kilometri lungime. Acolo locuiesc puțin mai mult de două milioane de oameni, ceea ce reprezintă o medie de aproximativ 5.500 de oameni pe kilometru pătrat. Pentru comparație: în Israel, densitatea populației este de aproximativ 400 de persoane pe kilometru pătrat.

Cine locuiește în Fâșia Gaza?
Fâșia Gaza este locuită de palestinieni, inclusiv de cei care au mai locuit acolo, precum și de mulți refugiați din alte părți ale Israelului, în urma înființării din 1948.
Majoritatea locuitorilor trăiesc în nordul regiunii, în special în orașul Gaza. Populația este foarte tânără, aproape 40 la sută din populație sunt copii și tineri până la 15 ani.

Care este diferența față de Cisiordania?
Teritoriile palestiniene includ Fâșia Gaza și Cisiordania ocupată de Israel. Cisiordania, cu Ierusalimul de Est, se învecinează cu Israelul, Marea Moartă și Iordania.

Fiind mult mai mare și mai puțin populată, Cisiordania este semnificativ diferită de Fâșia Gaza. Este condusă de partidul Fatah, cea mai puternică facțiune din cadrul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care recunoaște dreptul Israelului de a exista și este văzută de majoritatea țărilor occidentale drept reprezentantul politic al palestinienilor.

Cine guvernează în Gaza?
Fâșia Gaza este condusă de gruparea islamisă Hamas, din 2007. Ea respinge procesul de pace cu Israelul. În statutul său, Hamas solicită distrugerea Israelului.

De ani de zile au fost lansate rachete în zonele israeliene din Fâșia Gaza, dar atacul care a început pe 7 octombrie este o escaladare dramatică a unui conflict care izbucnește din nou și din nou.

De ce este blocată Fâșia Gaza?
De când Hamas a venit la putere în 2007, Israelul a clasificat Gaza drept „teritoriu inamic” și o blochează în mare măsură până astăzi. Israelul controlează accesul terestru, maritim și aerian.

De atunci, Hamas a continuat ceea ce descrie drept atacuri de „autoapărare” asupra Israelului, ducând la patru conflicte militare majore cu armata israeliană în trecut: 2008-2009, 2012, 2014 și 2021.

Blocada din Gaza este susținută puternic de Egipt, singurul său vecin. Drept urmare, izolarea economică a dus la o deteriorare drastică a condițiilor de viață. Populația trăiește în cea mai mare parte în sărăcie. Aproximativ 40% din populația cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu munceşte.

Această lipsă de perspectivă, în special în rândul populației tinere, ajută Hamas să continue să obțină sprijin.

Punctul de trecere a graniței pentru mărfuri (Kerem Shalom/Sufa) dintre Fâșia Gaza și Israel este sub control israelian Punctul de trecere a frontierei pentru mărfuri (Kerem Shalom/Sufa) dintre Fâșia Gaza și Israel este sub control israelianFoto: Said Khatib/AFP/Getty Images

Cum este aprovizionată Gaza?
Există o trecere pentru oameni (Erez) și o trecere pentru mărfuri (Kerem Shalom/Sufa) între Israel și Gaza. Există o trecere a frontierei cu Egiptul în Rafah.

Importul de mărfuri este strict controlat de Israel, printre altele pentru a împiedica intrarea armelor în Fâșia Gaza. Granița cu Egiptul este deseori blocată, determinând Hamas să încerce să introducă mărfuri prin intermediul unei rețele de tuneluri.

Fâșia Gaza este puternic dependentă de ajutorul internațional. Conform ONU, acest lucru este valabil pentru aproximativ 80 la sută din populație. Situația este deosebit de dificilă pentru numeroșii refugiați care încă locuiesc în lagăre și sunt complet dependenți de furnizarea de ajutor.

Locuitorii Fâșiei Gaza suferă, de asemenea, de pene de curent regulate – curentul este adesea disponibil doar pentru câteva ore pe zi. Nu este suficientă apă și marea majoritate a populației nu are apă potabilă curată.

Sistemul de sănătate depinde și de ajutorul internațional și – mai ales în timpul conflictului militar cu Israelul – este grav supraîncărcat.

Istorie şi etimologie
Gaza a făcut parte din Imperiul Otoman, până la ocuparea de Marea Britanie între 1918 și 1948 și apoi de către Egipt, între 1948 și 1967. În 1967, Israelul a capturat Fâșia Gaza de la Egipt și Cisiordania de la Iordania în timpul războiului din acel an. Palestinienii îşi revendică teritoriul.

Cuvântul Gaza provine din ebraicul „Azzah” , însemnând limbaj liber „cetatea puternică”. Toponimul Palestina este derivat dintr-un cuvânt ebraic şi înseamnă „țara filistenilor”.
Națiunea modernă Israel își trage numele din țara biblică a israeliților, care, conform Vechiului Testament, erau omonimul omului cunoscut anterior ca Iacov. Conform Genezei, Iacov s-a luptat cu o ființă misterioasă timp de o noapte întreagă și, după ce a reținut ființa divină, acesta a fost redenumit Israel, un cuvânt cu multe semnificații, dar interpretat în general ca „unul care prevalează”.
Hamas este acronimul denumirii grupării: Ḥarakah al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah, însemnând „Mişcarea Islamică de Rezistenţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Slatina are viceprimari

Astăzi, la sediul CAO, a avut loc şedinţa extraordinară...

Călin Georgescu – o operaţiune electorală specială!

Scena politică românească s-a cutremurat mai ceva ca România...

Cum arată buletinul de vot pentru primul tur de la prezidențiale

Românii merg la urne pe 24 noiembrie, pentru a-şi...