Conacul Pană Filipescu – Filipeștii de Târg

Date:

Conacul a fost construit în anul 1650, cu banii pe care marele logofăt Pană Filipescu și soția sa Maria Cantacuzino (fiica marelui postelnic Constantin Cantacuzino) i-au primit ca dar de nuntă. Funcția ocupată de acesta era una foarte înaltă în Valahia, el fiind conducătorul Divanului Domnesc, puntea de legătură dintre monarh și forul legislativ boieresc.

Conacul a aparținut familiei până după Primul Război Mondial, când a fost vândut Cantacuzinilor. Modul de construcție a conacului a fost precursorul stilului brâncovenesc, cu pridvor, logie, parter înalt accesibil prin intermediul scărilor de piatră, un etaj și pivnițe boltite și foarte mari. Conacul a fost modelul celorlalte palate brâncovenești de la Mogoșoaia, Râmnicu-Sărat, Potlogi etc.

Din punct de vedere arhitectural conacul este foarte interesant. Intrarea conacului este dominată de un foișor cu coloane ale căror capiteluri susțin arcade semicirculare. În cele zece camere nu a mai rămas nici o urmă a vechilor proprietari. Ba mai mult, conacul a prezentat și câteva rarități la vremea sa. Acesta avea un sistem de încălzire cu apă și baie cu apă curentă. Un alt lucru important de știut este legat de patrimoniul cultural care se găsea cândva aici. Conacul a adăpostit bogata și vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, cel care a renunțat la tronul Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu.

În ceea ce privește pivnițele, acestea împreună cu întreg conacul au fost refăcute în 2012, atunci când construcția a debutat de la stadiul de ruină. După un amplu proces de restaurare, cărămida din beci a fost păstrată în proporție de 80%. Cândva, în zilele de glorie ale conacului, pivnițele erau locul în care se păstrau butoaiele de vin, grânele și obiectele valoroase, ascunse într-o firidă greu accesibilă.

În zilele noastre conacul poate fi vizitat. Acesta cuprinde o colecție importantă de machete, documente originale, cărți și obiecte vechi din sfera agriculturii și a altor dregătorii.

Text preluat de la travellerinromania.com / facebook: Călător prin România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Tradiţia continuă. Când vedem „Singur acasă” la PROTV

Dacă ai terminat toate serialele de pe Netflix şi...

Minibiblioteci, în parcurile din Slatina

Într-o inițiativă menită să încurajeze lectura și să aducă...

6 motive pentru care sa incepi distractia intr-un casino online

Daca te-ai gandit vreodata pana acum sa te distrezi...

Caracal 486

Într-o zi de 17 noiembrie 1538 (anul 7047), în...