test

Alegeri Locale şi Europarlamentare | Tot ce trebuie să ştim despre votul de astăzi

Date:

Azi, pe 9 iunie 2024, avem oportunitatea de a ne exprima opțiunile politice prin cinci buletine de vot importante. Iată ce reprezintă fiecare:

Alegeri europarlamentare – Ne vom alege reprezentanții în Parlamentul European, pentru a avea o voce puternică în cadrul Uniunii Europene.
Primar – Fiecare localitate își va alege primarul, care va fi responsabil de implementarea deciziilor consiliului local și de administrarea eficientă a resurselor.
Consiliul Local – Alegem consilierii locali care vor decide asupra serviciilor publice și a proiectelor de dezvoltare din Brașov.
Președinte al Consiliului Județean – Alegem liderul Consiliului Județean, care va coordona toate activitățile administrative la nivel județean.

Cifrele alegerilor de astăzi
41 de judeţe, 1 capitală, 320 de oraşe, 2861 comune, 3180 primari, 40.022 consilieri locali, 1338 consilieri judeteni, 18.858 sectii de votare.
18.079.046 de români sunt înscrişi pe listele permanente pentru locale. Pentru europarlamentare sunt înscrişi 18.016.674 de români.

În judeţul Olt, pe listele permanente se află 347.614 de olteni înscrişi. 279 de persoane sunt înscrise pe listele complementare. Se află 381 de secţii de votare.

În capitala judeţului, vor vota 65.145 de slătineni, în 48 de secţii de votare. 86 de persoane sunt înscrise pe listele complementare.

Candidați la Alegerile Locale 2024
La aceste alegeri locale s-au înscris 207.389 de candidaţi, cu aproape 20% mai puțini decât la scrutinul din 2020 (256.042 candidati).

Potrivit AEP, din cei peste 11.386 de candidati care aspiră la un post de primar, 9.776 s-au înscris în mediul rural, iar 1.610 candidaţi, în mediul urban. 10,56% dintre candidații din mediul rural sunt femei, iar în urban, procentul candidatelor este de 12,36%.

Cel mai tânăr candidat are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani (este din comuna Dumești, județul Vaslui, și candidează pentru un post de consilier local). Alți 4 candidați sunt nonagenari – doi au 95 de ani și ceilalți doi au 94 de ani.

Concurența cea mai mare pentru postul de primar este în Baia Mare, unde sunt 16 candidați pe loc și la Constanța, unde sunt 14 candidați. În Voluntari și Craiova sunt câte 12 candidați, iar la Lugoj, Piatra Neamț și Galați câte 11, potrivit unei analize Expert Forum.

Conform aceleiași analize, la aceste alegeri locale participa 1.118 candidați independenți, cei mai mulți în județele Mureș, Suceava, Harghita, Timiș. Argeș. La polul opus, cei mai puțini candidați independenți se înregistrează în Călărași, Giurgiu, Mehedinți, Tulcea, Galați.

Peste 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru scrutinul dublu din 9 iunie. Au fost distribuite 99.530.590 buletine de vot la secțiile din țară și 2.542.800 buletine de vot la cele din străinătate. 105.214 ștampile cu mențiunea VOTAT.

Cum se desfășoară procesul de votare
La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare documentul de identitate, şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în lista electorală specială, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia. În baza semnăturii în lista electorală specială sau suplimentară, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe care acesta o va aplica pe fiecare buletin in parte.

În premieră, alegătorii vor primi, alături de stampilă, și o tușieră în interiorul cabinei, având în vedere că sunt 5 buletine care trebuie ștampilate.

În situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în listă, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează, pe fiecare dintre cele 5 buletine de vot (unul pentru europarlamentari).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Senatoarea Siminica Mirea: „Purtaţi IA noastră, fiţi mândri de identitatea românească!”

Ziua de 24 iunie este recunoscută drept Ziua Internaţională...

EXCLUSIV | Care era numele real al poetului Ion Minulescu

În broşura intitulată: „I. Minulescu - Nu sunt ce...

Investiţie în DJ657. Marius Oprescu a semnat contractul

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a semnat azi,...

Lucrări la infrastructura rutieră în Slatina. Ce străzi sunt vizate

Primăria Slatina anunţă realizarea unor lucrări la infrastructura rutieră...