Apusul unu reputat psiholog şi om de cultură slătinean: Florea Gheorghe Bădescu!

Date:

Un cunoscut şi apreciat psiholog slătinean, un om care a făcut şi a iubit cultura, Florea Gheorghe Bădescu a trecut în nefiinţă în ziua de 12 ianuarie a.c., înconjurat de familia sa. Avea 91 de ani.

Apusul vieţii l-a găsit alături de oamenii dragi, aşa cum i-a plăcut mereu să fie. Nelipsit de la evenimentele culturale de mare ţinută, s-a numărat printre oamenii care au produs cultură în municipiul reşedinţă de judeţ. Mărturie stau cele două portrete ale celor doi mari filantropi ai Slatinei, Neaga şi Ion Cupeţu, care se află în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt. Era un pictor cu mult talent, însă un om discret.

Şi-a câştigat respectul comunităţii prin profesionalism, cuvânt şi gest. Acum, la trecerea în nefiinţă, familia şi prietenii dragi au transmis mesaje de condoleanţe

Familia din Statele Unite, acolo unde s-a stins din viaţă:
Pe 12 ianuarie 2024, acasă, în somn și în prezența familiei, s-a stins din viață, la vârstă de 91 de ani, domnul Florea Bădescu (Gigel, cum îl alintau familia și prietenii) A avut o viață lungă și plină. S-a născut la Slatina, pe 2 septembrie 1932, în lumea de dinainte de război a unui oraș tihnit și patriarhal care i-a fost drag și pe care l-a iubit toată viață. Anii de școală i-au fost întrerupți de piedicile comuniștilor fiindcă tatăl lui, Stelian Bădescu, avusese un atelier de croitorie, «La moda elegantă», și prin urmare aparținea unei clase sociale periculoase. Fiindcă nu s-a putut înscrie la facultate, a făcut mai multe meserii, pe care le evocă cu oarecare detașare amuzată, lipsită de amărăciune: grefier la tribunal, electrician, muncitor la fabrica de alcool, fotbalist în prima divizie. Când, în sfârșit, i s-a permis, a dat examen la facultatea de psihologie din Cluj pe care a absolvit-o șef de promoție. A lucrat ca psiholog la spitalul din Slatina unde a fost apreciat și respectat de colegi și pacienți. În afară de psihologie, domnul Bădescu a iubit pictura și a fost un pictor talentat. A participat la expoziții de pictură naivă în țară, unde a fost premiat pentru arta sa. Două din tablourile sale reprezentând personalități importante ale Slatinei de odinioară, pe Ionașcu Cupetu și soția să Neagă, se află expuse la Muzeul din Slatina.
Dl. Bădescu a fost optimist și spiritual și a avut prieteni buni cu care se intâlnea frecvent să discute evenimentele zilei și să se amuze de spectacolul cotidian.
Prietenii din Slatina i-au lipsit în ultimii zece ani în Statele Unite, unde s-a mutat împreună cu soția sa Tatiana, să fie aproape de copiii săi, Cristina și Bogdan. A descoperit cu încântare și curiozitate lumea nouă a copiilor săi și i-a fost mereu dor de prietenii și orașul sau natal.
Drum lin în lumină, dragă tată!”, transmite fiica sa.

Dr. Mircea Şerbu, în picioare.

Doctorul Mircea Şerbu, o trecere în revista a unei vieţi de film:
„S-a stins din viață departe de țară și Slatina lui dragă,orașul copilăriei și al împlinirilor Florea Gheorghe Bădescu (Gigi), licențiat în filozofie și psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Ca psiholog și-a desfășurat activitatea la Slatina, la început la Uzina de Aluminiu făcând studii pentru optimizarea și creșterea performanței muncii, apoi a activat ca psiholog la laboratorul de psihologie a Spitalului județean, unde a lucrat până la pensionare. A plecat în urmă cu ceva ani în Statele Unite pentru a fi alături de copii săi. A fost înzestrat cu multe calități și preocupări. Aș aminti aici că în tinerețe a practicat sportul de performanță, fiind fotbalist la Știința Craiova, Universitatea Cluj și Metrom Brașov. De o înaltă ținută culturală, puteai împărtăși varii aspecte ale culturii și nu numai, însă surpriza senectuții a fost redescoperirea talentului pentru pictură și a tot ce ține de arta vizuală. A participat la București și Pitești la expoziții de artă naivă și pictură pe sticlă fiind mai totdeauna premiat, lucrările fiind reținute la Muzeul de artă naivă din Pitești pentru expunere permanentă. La Muzeul Județean Olt se află expuse portretele celor doi ctitori slătineni Ionașcu Cupețu și soția lui Neaga, donația autorului în semn de respect și iubire pentru istoria orașului Slatina și nu numai. Succintul portret este dacă vreți o rugăciune pentru Cel de Sus să-l aibă în grijă. Drumul fiecăruia în viață este un drum către Dumnezeu, însă drumul este plin de flori și culori. Sunt alături de întreaga familie în acest moment trist. Doamnei Bădescu, Cristinei și lui Bogdan transmit condoleanțele mele”, spune dr. Mircea Şerbu.

O casă ca un palat, evocată de un istoric pasionat de patrimoniu:
„Împăcat că a fost lângă copiii lui la Marea Trecere, o parte a sufletului

Casa psihologului Bădescu, în trecut.

psihologului Florea Gheorghe Bădescu este la Slatina.
În sufletul prietenilor de aici, pe Dealul Grădiște ce i se ridica sub priviri din casa de pe str. Ionașcu, colț cu 13 Decembrie, pe aleile pietruite pe care auzea pașii copilăriei, în atelierul improvizat acasă unde evada în universul armoniilor și culori.
Drum lin către lumea veșniciei, lângă cei dragi, suflet ales!”, este mesajul istoricului Aurelia Grosu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

De Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Spectacole la Piatra-Olt şi Crâmpoia

Aşa cum este tradiţia, pe 21 mai, de Sfinţii...

Lucrări de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza, la Muzeul Județean Olt

În cadrul expoziție „Capodopere. Arta din România, de la...

Florin Barbu: ”Începe campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie„

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a...