Administraţia locală a oraşului Balş readuce demnitatea unei comunităţi cunoscute cândva pentru platforma industrială. Lucrurile s-au schimbat când administraţiile de după anii 90 au ales să nu se implice în această zonă prea mult. Chiar dacă au făcut-o, companiile au ales să plece. De data aceasta, Cătălin Rotea, un primar care nu a mai avut această funcţie, însă, prin prisma activităţii ca maneger al unei instituţii, a înţeles că doar investiţiile fac un oraş prosper.
A venit un investitor, s-au creat locuri de muncă, iar Balşul revine pe harta industrială a României moderne.
O zi simplă de 15 mai a anului 2024 va fi una bifată pe un calendar istoric. Astăzi, acolo, s-a deschis o fabrică a liderului mondial în producţia filtrelor pentru aparatele electrocasnice, Hengst Filtration.
Christopher Heine: „Balş este un alt exemplu al transformării noastre”
Balş va deveni un loc important de producţie pentru una dintre cele mai respectate companii în domeniul filtrelor pentru aparatele electrocasnice. Kercher, Bosch și Mille sunt doar câteva companii care beneficiază de produsele Hengst, ca ele să ajungă ca parte a electrocasnicelor pe care le folosim zi de zi.
Firma germană va face un transfer de producţie către România, odată cu noua hală de la Balş. Se lucrează cu un prin echipament, conducerea companiei afirmând că vor fi aduse şi alte echipamente şi că fabrica se va extinde.
„Am găsit o hală de producţie excelentă în Balș, pe care am reuşit să o adaptăm rapid la nevoile noastre. Ne aşteptăm să avem mai multă flexibilitate în producţie la Balș, în special pentru produsele în cantități mai mici. Aşadar, Balşul este un alt exemplu al transformării noastre de la un furnizor automotive la un specialist în filtrare în mai multe domenii”, a declarat Christopher Heine, CEO al Hengst Filtration.
Toată susţinerea din partea Guvernului, administraţiei locale şi judeţene
La evenimentul de inaugurare de la Balş au fost prezenţi Radu Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Cosmin Floreaanu subprefect de Olt, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinți ai CJ Olt, deputații Marius Iancu Emil Albotă și senatorul Liviu Voiculescu.
„Ați luat o decizie foarte înțeleaptă, cei de la Hengst, de a fi prezenți aici la Balș. Până la urmă, Balșul este pe coloana vertebrală a industriei auto din România, între Pitești și Craiova, pe infrastructură nouă, într-o zonă foarte dinamică a României. Mai mult decât atât, așa cum arată cifrele statistice publicate astăzi, de către Institutul Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, 1,8%, spun economiștii. Ca social-democrat mă uit nu doar la partea de profit, mă uit la faptul că începeți cu 40 de angajați, că veți crește până la sfârșitul anului la 100 de angajați și că vă propuneți ca într-o perioadă foarte scurtă să reușiți să ajungeți undeva la 500 de lucrători aici în Balș, lucru care îl va face foarte fericit pe domnul primar, pentru că bugetul domniei sale va fi mai mare, ceea ce va însemna că poate să vină cu servicii sociale mai bune pentru toți locuitorii din Balș, inclusiv pentru lucrătorii dumneavoastră de aici de la Hengst. Am mai făcut o remarcă, și vorbeam cu domnul director general, Hengst este o companie de familie. Companiile de familie din Germania sunt, dacă vreți, cele mai rezistente, reziliente, care dau o putere deosebită economiei Germaniei. Și mă gândeam și vorbeam cum să facem să transferăm această experiență și către IMM-urile din România, pentru că la 20-30 de ani, la prima schimbare de generație a celor care au început o afacere, să rămâi o firmă de familie este ceva care vorbește despre valorile pe care acea companie le are.”, a spus, în discursul său Radu Oprea, ministrului Economiei.
Marius Oprescu: Cătălin Rotea și-a propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții”
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a ţinut să felicite compania germană, pentru decizia de a investi la Balş şi i-a asigurat de tot sprijinul pentru dezvoltarea durabilă a colaborării în beneficiul comunităţii.
„Acum patru ani zile, când Cătălin Rotea și-a preluat mandatul de primar al orașului Balș, și-a propus ca proiectele lui să devină realitate și și-a mai propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții. Iată că, după patru ani de zile, majoritatea proiectelor lui au devenit realitate, iar mediul propice a fost creat.
Și iată, în urma acestor lucruri, este a doua mare investiție care duce la crearea de noi locuri de muncă la Balș.
O investiție importantă, o investiție care, pe lângă locuri de muncă și o sustenabilitate a activității economice, și a plus valorii în orașul Balș, mai produce un lucru, produce încredere în administrația publică locală și județeană că putem fi un partener de încredere și de dialog în realizarea marilor investiții în orașul Balş și în județul Olt. Felicit pe cei de la Hengst că au ales orașul Balș și județul Olt pentru această investiție. Îi asigur de sprijinul și susținerea noastră în toate acțiunile pe care le vor întreprinde, care înseamnă dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Sunt convins că astăzi nu sărbătorim doar deschiderea acestei fabrici, ci sărbătorim o colaborare frumoasă care cu siguranță va aduce plus valoare comunității noastre. Felicitări și mult succes!”, a declarat Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt.
Primarul Rotea: „Hengst, welcome to Balș!”
Un vis împlinit, care a început cu câteva videoconferinţe şi care a devenit realitate prin semnarea colaborării. Astăzi, primarul Cătălin Rotea a tăiat panglica inaugurală şi apreciază de bun augur această investiţie în orăşelul de pe Olteţ.
„Este o zi foarte mare, este o zi importantă pentru Balș, poate una dintre dintre cele mai importante zile pe care acest oraș le trăiește în ultimii 34 ani de la Revoluție. Pentru că, iată, asistăm astăzi la inaugurarea unei capacități de producție, a uneia dintre cele mai renumite și mai puternice multinaționale din Europa, Hengst Filtrasion. Este un lucru de care orașul nostru avea nevoie, este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării. Și, în același timp, este o dovadă că eu mă țin de cuvânt, pentru că principala mea promisiune făcută acum patru ani a fost că voi acorda sprijin tuturor investitorilor care vor să vină la Balș pentru a crea locuri de muncă. Locurile de muncă au fost principala problemă a acestui oraș și este nevoie de mult mai multe locuri pentru a satisface nevoia pe care acest oraș o are. Eu sunt convins că Hengst Filtration va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când priteneul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lachmann, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc în nevoile comunității. Și mi-am dat seama atunci, și o să-mi rămână mereu în minte acest lucru, că trebuie să fac tot ceea ce ține de mine pentru a-i convinge și pentru a-i ajuta în decizia lor de a veni al Balș. Am acordat facilități fiscale și vor beneficia de facilități fiscale, am rezolvat într-un termen aproape record pentru birocrația românească problemele juridice ale terenurilor și am încercat să răspundem cu celeritate la tot ceea ce ne-au solicitat, de natură juridică și administrativă. Și iată că am ajuns astăzi să spunem, cu mare mândrie și cu mare bucurie: Hengst, welcome to Balș! Bălșenii sunt oameni harnici, oameni cinstiți, oameni demni, oameni devotați și foarte, foarte primitori, ca toți oltenii de altfel, sau ca toți românii, de altfel, și sunt convins că legătura dintre Hengst și Balș va dura mult timp de acum încolo. Și de asemenea sunt convins că ziua de astăzi va reprezenta un semn pentru orice companie care vrea să vină să investească în această regiune și orice companie care are planuri noi de dezvoltare trebuie să știe că va găsi în administrația mea locală un partener demn de încredere.”, a spus Cătălin Rotea.
Până la finele lui 2024, aici vor lucra 100 de persoane, iar fabrica se va dezvolta în următoarea perioadă, fiind nevoie de noi angajări.