Caracal, 485 de ani de la prima atestare documentară. Ion Doldurea: „Caracalul este universul meu!”

Date:

La 17 noiembrie 1538 (anul 7047), Radu Paisie (Petru de la Argeş, fost călugăr Paisie, la ungerea ca domn primeşte prenumele de Radu), un document care începea cu: „Din mila lui Dumnezeu, Io Radu voievod a toată ţara Ungaro-vlahiei, dă Domnia mea această poruncă”. Porunca, scrisă în slavonă, era răsplătirea lui „Radul vistierul”, pentru „slujba care a slujit-o cu dreaptă slujbă”.

În document este menţionată Marga din Caracal, jupâneasă de la care cumpărase două moşii de ea, soră de mamă cu Neagoe Basarab. O moşie şi a treia parte din cealaltă i le dă lui Radu.
Paisie este unul dintre domnii care au eliberat cele mai multe acte administrative. În general erau întăriri. Probabil cel mai dat în judecată domn al Ţării Româneşti. Fiind silit să întărească biserici, proprietăţi sau sate (cum e cazul Curtişoarei, întărită unui boier al vremii). Paisie era un securist, informator al Austriei, printr-o promisiune făcută arhiducelui austriac. Este cel care oferea zona Brăilei otomanilor, transformând-o în raiat, adică teritoriu românesc administrat exclusiv de turci. Mai târziu, Mihai Viteazul face din Caracal comună urbană (oraş). Caracal devine capitala „Districtului Romanatz”, ulterior judeţul Romanaţi, desfiinţat în septembrie 1950.
De ce o fi tânăr Caracalul la 483 de ani? Pentru că aşa a zis Radu Şerban, compozitorul melodiei Caracalul devine municipiu la 24 noiembrie 1994.

Cu această ocazie, primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea, transmite un mesaj plin de recunoştinţă şi emoţie faţă de locurile natale şi oamenii Caracalului, cei cu care a reuşit să pună municipiul la loc de cinste pe harta ţării.

„Orașul în care m-am născut și am ales să trăiesc este o inepuizabilă sursă de bucurie și de amintiri frumoase.
Ziua de azi mă surprinde rememorând din istoria veche a Caracalului.
Sunt 485 de la prima atestare documentară a municipiului nostru, într-un document de la cancelaria Domnitorului Radu Paisie.
Situat în câmpia Romanațiului, Caracalul este însă plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie.
Trecutul acestor locuri și ceea ce orașul nostru oferă astăzi prin patrimoniul cultural și istoric, prin tradiții și prin frumusețea sufletelor caracalenilor mă face să simt că locul meu e aici.
Caracalul este universul meu! Împreună îl vom așeza pe harta României acolo unde îi este locul, făcând din el un pol regional cultural, asta mi-am propus acum câțiva ani și pentru asta continui să lupt alături de concetățenii mei, iubitori ai acestei cetăți”, spune Ion Doldurea, primarul Caracalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Cum arată buletinul de vot pentru primul tur de la prezidențiale

Românii merg la urne pe 24 noiembrie, pentru a-şi...

Blocul Medicală al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, modernizat complet

Lucrările de modernizare la blocul Medicală al Spitalului Judeţean...

Tradiţia continuă. Când vedem „Singur acasă” la PROTV

Dacă ai terminat toate serialele de pe Netflix şi...

Minibiblioteci, în parcurile din Slatina

Într-o inițiativă menită să încurajeze lectura și să aducă...