Free Porn
xbporn

Cuvântul bun | Expertiza… experienţei

Date:

Unii au expertiză în a folosi cuvinte greşite. Au acumulat această expertiză în ani, din prea mult timp consumat greşit. Dacă aveau şi ceva expertiză trăită, ştiau că un dicţionar al limbii natale ar fi explicat ce înseamnă cuvântul exprimat, folosit din dorinţa de a părea cu mai multă… expertiză în ale exprimării. Când vrei să pari deştept… Cu tot cu Licenţă, Doctorat etc…
Acum, dragi cititori, să facem un joc. Nu de imagine şi nici de imaginaţie. Ci unul atractiv. Să înlocuiţi substantivul „expertiză” cu substantivul „experienţă”.

Cuvintele zilei sunt două substantive domnişoare: „EXPERTIZĂ” şi „EXPERIENŢĂ”.

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, substantivul „EXPERTIZĂ” este definit după cum urmează:
„Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei”.

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, substantivul „EXPERIENŢĂ” este definit după cum urmează:
„Totalitatea cunoștințelor pe care oamenii le dobândesc în mod nemijlocit despre realitatea înconjurătoare în procesul practicii social-istorice, al interacțiunii materiale dintre om și lumea exterioară”.

Etimologie
Cuvântul „expertiză” îşi are rădăcina în cuvântul francez „expertise”. În perioada medievală, persoana care autentifica documentele se numea expert. Era o persoana din afara curţii imperiale.
Cuvântul „experienţă” îşi are rădăcina în cuvântul latin „experienta”. Platonul a fost printre primii care au folosit cuvântul. Cuvântul latin are ca rădăcină cuvântul „sperantia” (speranţă).

În loc de concluzie
Folosim cuvântul „EXPERTIZĂ” doar în contextul unei inspecţii tehnice („Trebuie făcută o expertiză pentru a cunoaşte starea maşinii”) şi în domeniul juridic („Expertul desemnat de judecător”) .
Folosim cuvântul „EXPERIENŢĂ” atunci când ne referim la o persoană care, prin acumularea de informaţii şi trăiri, a dobândit cunoaşteri şi priceperi într-un domeniu sau mai multe, a trecut repetat prin diverse evenimente, momente, a efectuat de mai multe ori o acţiune de orice natură. Evităm formularea „Experienţe de viaţă”-

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ultima zi de cod roşu la Olt

Astăzi este ultima zi de cod roşu de temperaturi...

La Perieţi. Investiţie în energie verde

Luni, 16 iulie a.c., primarul comunei Perieţi, Răzvan Rada,...

Când se termină cu arşiţa

INMH anunţă preglungirea şi extinderea ariei pe care este...

Papuci copii – ce modele vor fi drăguțe și practice? (P)

Papuci copii pentru grădiniță sau pentru acasă – pe...