Slatina: Casa boierilor Fântâneni, transformată în Centrul Eparhial Social-Cultural

Date:

În inima municipiului Slatina, pe strada Sevastopol, se află una dintre clădirile emblematice ale urbei care continuă să scrie istorie cu fiecare zi ce trece.

Este vorba de fosta reședință a boierilor Fântâneni, mari filantropi ai Oltului, care a fost transformată în Centrul Eparhial Social-Cultural și găzduiește o expoziție permanentă de icoană veche, carte bisericească și obiecte de cult.
Centrul Eparhial Social-Cultural a fost realizat cu fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro și a fost implementat de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat cu Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Proiectul a inclus activități de promovare turistică și digitalizare a monumentului istoric.

Povestea casei
Casa Fântâneanu a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea de familia Lânaru din Slatina, primii proprietari. În perioada construirii Palatului Administrativ, Muzeul Judeţean de azi, dependinţe ale casei Fântânenilor au servit sediu al prefecturii judeţului. În casă a poposit şi regele Carol I.-Fântânenii au lăsat casa moştenire oraşului şi au transformat-o într-un azil pentru femeile sărmane. Din 1968 până în 2000,  clădirea a găzduit Direcția Agricolă Olt.În 2011, Primăria Slatina donează casa Episcopia Slatinei și Romanaților.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Siminica Mirea: „Primăvara începe din interiorul nostru”

Reprezentanţii oltenilor în Parlamentul României au transmis, la debutul...

La ISU Olt! O zi, mai multe evenimente

Ziua de 28 februarie este consacrată Zilei Protecţiei Civile....