test

Dascălul în port popular. Doina Leulescu, de vorbă cu tinerii, la Biblioteca Judeţeană din Slatina

Date:

Profesor de istorie şi un om dedicat poveştilor monumentelor ridicare în memoria eroilor, Doina Leulescu este disponibilă oricând pentru a vorbi despre capitolele istorice, care au marcat judeţul Olt şi ţara. Doina Leulescu obişnuieşte ca, atunci când este un eveniment naţional important, să poarte costum popular, inoculând tinerilor (şi nu numai) preţuirea faţă de glie şi de simbolurile naţionale.

Luni, 9 mai, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la proclamarea independenței de stat a României, aceasta a fost invitată de Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, pentru a le vorbi elevilor despre impartanţa zilei.

„Am vorbit elevilor despre însemnătatea zilei de 9 mai 1877. În ședința Camerei Deputaților, deputatul Nicolae Fleva l-a întrebat pe Mihail Kogălniceanu: «ce suntem noi în stare de Război, cu legături rupte cu Turcia?», ministrul de externe a răspuns: «Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare».
Proclamarea independenței a fost primită cu răceală și indiferența de marile puteri. De aceea independența trebuia câștigată pe câmpul de luptă. Românii au luptat la Grivița, Plevna, Rahova, Vidin, Smârdan. Din județele istorice Olt și Romanaţi au căzut 150 de eroi, 54 din Olt, 96 din Romanaţi. Glorie Eternă Eroilor Neamului!”, spune Doina Leulescu.

Pe 30 mai 2019, alături de Denissa Guțică-Florescu, a lansat cel mai mare şi important volum dedicat monumentelor eroilor din judeţul Olt: „Monumente și eroi în județul Olt”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Senatoarea Siminica Mirea: „Purtaţi IA noastră, fiţi mândri de identitatea românească!”

Ziua de 24 iunie este recunoscută drept Ziua Internaţională...

EXCLUSIV | Care era numele real al poetului Ion Minulescu

În broşura intitulată: „I. Minulescu - Nu sunt ce...

Investiţie în DJ657. Marius Oprescu a semnat contractul

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a semnat azi,...

Lucrări la infrastructura rutieră în Slatina. Ce străzi sunt vizate

Primăria Slatina anunţă realizarea unor lucrări la infrastructura rutieră...