„Datină şi voie bună”, şezătoare tradiţională la Muzeul Judeţean Olt

Date:

Iubitorii de tradiţii şi obiceiuri populare sunt invitaţii Muzeului Judeţean Olt la o şezătoare ca pe vremea bunicii.
Evenimentul va avea loc marţi, 20 februarie 2024, de la ora 13,00, la sediul Muzeului Județean Olt. Şezătoarea „Datină și voie bună” este organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic „P. S. Aurelian”, Ansamblul „Mărțișorul”, comuna Corbu, coordonat de dl. Budurgean Ilie.

„Șezătoarea reprezintă un semnificativ exemplu de obicei de muncă ce are valențe nu numai pe plan productiv (întrajutorare în muncă) ci și cultural, fiind un cadru de circulație și creație folclorică, cunoaștere în special de către tineri a conținutului și importanței unor datini și obiceiuri) sau social (însușirea unor norme de viață comunitară).
În viața satului tradițional șezătoarea constituia un prilej de activare a conștiinței colective, moment de creare și de transmitere a tradiției în general, și a celor de muncă în special. Principalul criteriu de definire a șezătorii constă în aceea că ea reprezenta în primul rând o reuniune de muncă cu multiple valențe culturale și sociale, în cadrul căreia fiecare participant lucra pentru sine însuși.
Vom coase, croșeta sau tricota, vom croi cămăși, vom curăța chiar și porumbi. Atmosfera va fi una de voie bună, cu povești, ghicitori și cântece”, spune Claudia Balaşa, şeful secţiei Etnografie a muzeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Caravana Shakespeare staţionează în judeţul Olt, la Slatina, Caracal şi Corabia

Între 25 martie și 30 aprilie, timp de 5...

Liberalii slătineni s-au înscris oficial în competiţia pentru locale

Astăzi, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Slatina, echipa...

Nicolae Ciucă, mesaj pentru primari

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost prezent, marţi, alături de...