Judeţul Olt, cutremurat pe 4 martie 1977. Nicolae Ceauşescu, la Slatina, trei zile mai târziu

Date:

Se împlinesc 48 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Judeţul Olt a fost şi el zguduit de activitatea plăcilor tectonice şi, ca în întreaga ţară, se înregistrau intense activităţi de înlăturare a efectelor cutremurului de pământ şi de reintrare a activităţii.

„Întreprinderea de Aluminiu Slatina”, afectată parţial de catastrofa din noaptea de 4 martie, a fost repusă în funcţiune cu o zi înainte de vizita „inopinată” a preşedintelui Ceauşescu, reuşind să recupereze integral pierderea de producţie înregistrată prin întreruperea alimentării cu energie electrică a halelor de electroliză.

Propaganda de partid spune că, unităţile industriale din Slatina, Caracal, Balş, Corabia, Drăgăneşti-Olt obţin zilnic „producţii suplimentare pentru a contribui astfel la diminuarea pagubelor produse de seism”.

Deşi realitatea era că nu imediat s-a reluat activitatea, fără să ne mai gândim şi la muncă suplimentară. Contrazicerile vin din acelaşi ziar (Scînteia”) din zile diferite.

7 martie 1977, vizita „nesperată”, dar organizată
Aflăm, din ziarul local „Oltul”, că tovarăşul „secretar general al partidului, însoţit de ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid, s-a îndreptat spre Slatina de la Craiova. În cursul acestei etape a vizitei nesperate, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a luat cunoştinţă, la faţa locului, de efectele seismului asupra vieţii economice şi a diverselor zone ale judeţului Olt şi oraşului său de reşedinţă”.

Din „Scânteia Tineretului” aflăm, 10 zile mai târziu, că tovarăşul îndeplinise agenda de vizite planificate, în sudul ţării, pentru zilele 5-8 martie.

Nicolae Ceauşescu ajunge pe stadion, unde este întâmpinatde Iosif Banc, membru supleant al Comitetului Politic Executiv, secretar al C.C. al P.C.R., însărcinat să participe la conducerea directă a lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităţii, şi Constantin Sandu, prim-secretar al Comitetului judeţean Olt al P.C.R. Şefii olteni îi transmit şefului naţional că s-au luat măsuri eficiente pentru menţinerea în stare de funcţionare a unităţilor economice. Ceauşescu face o vizită la uzină, acolo unde se lucra din plin, iar muncitorii făceau schimburi prelungite, recuperând astfel pierderile înregistrate. După această vizită, preşedintele a vizitat diverse locuri ale oraşului.

În fapt, le transmite şefilor locali „să aibă în vedere proiectarea şi ridicarea unor construcţii sociale şi obiective edilitare mai ales pe faleza ce deschide o largă perspectivă spre lacul de acumulare al uneia din hidrocentralele ce se amenajează pe Olt, obiectiv aflat în curs de realizare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Elena Lasconi, vizită oficială în judeţul Olt!

Elena Lasconi, președintele Uniunii Salvați România (USR), primar al...

Marius Opresci şi Mario De Mezzo, întâlniri de lucru cu Ambasadorul Italiei

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, și primarul Municipiului...

Carduri de transport pentru pensionarii din Slatina, valabile 6 luni

Începând de joi, 20 martie 2025, sistemul de abonamente...