Paradă de costume populare. „Cu cămașa prinsă-n brâu”, un eveniment indeti la Muzeul Judeţean Olt | FOTO

Date:

Miercuri, 4 mai a.c., a avut loc, în Parcul „Eugen Ionescu”, din faţa Muzeului Județean Olt, o prezentare de costume tradiționale românești de sărbătoare, intitulată „Cu cămașa prinsă-n brâu”. Au fost prezentate costume tradiționale de sărbătoare, unele datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea din patrimoniul muzeului, specifice celor trei zone etnografice ale județului: Romanați, Câmpia Boianului și Olt.
Și pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare, în mijlocul celor prezenţi s-a aflat şi taraful de la Morunglav.

Născut din necesitatea de a proteja corpul de intemperii, portul popular, dezvoltându-se odată cu formele vieţii sociale, se manifestă ca unul din elementele de bază ale culturii materiale.
Cunoaşterea lui permite înţelegerea caracterelor proprii ale poporului şi contribuie esențial a definirea specificului etnic. Variind de la o regiune la alta, în funcţie de caracterul etnic, de evoluţia istorică a poporului, în funcţie de tradiţii, de condiţii social – economice , geografice, climatice, perfecţionându-şi structura şi dezvoltând de la o epocă la alta tot mai mult latura artistică, componentele portului popular se situează printre manifestările majore ale creaţiei artistice populare româneşti.
Portul popular din judeţul Olt, parte integrantă a culturii populare româneşti, constituie un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice, cu un conţinut propriu, specific, cu o puternică amprentă de originalitate, manifestată în formă, cromatică, ornamentică.
Costumul tradiţional, depăşit treptat de formele portului adaptat noilor condiţii de viaţă, capătă în realitatea etnografică de azi un alt sens, păstrându-se ca un ansamblu rezervat zilelor de sărbătoare, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiei populare româneşti, atât în ţară cât şi în străinătate” a declarat Claudia Balaș, şeful Secție Etnografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Caravana Shakespeare staţionează în judeţul Olt, la Slatina, Caracal şi Corabia

Între 25 martie și 30 aprilie, timp de 5...

Liberalii slătineni s-au înscris oficial în competiţia pentru locale

Astăzi, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Slatina, echipa...

Nicolae Ciucă, mesaj pentru primari

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost prezent, marţi, alături de...