Poliţia Locală Slatina foloseşte legal girofarul?

Date:

Poate vi s-a întâmplat să vedeţi un echipaj grăbit al Poliţiei Locale Slatina, care folosea girofarul albastru, posibil să fi fost în misiune, aţi încetinit şi v-aţi apropiat cât mai mult de marginea carosabilului. Maşina poliţiei locale este una simplă, ca a oricărui participant la trafic. Cel puţin aşa reiese din Codul Rutier, care nu menţionează nicăieri poliţia locală la capitolul aferent semnalizării.

Totuşi, conform Legii Poliţiei Locale, 155/2010, la Capitolul VIII, articolul 32, alineatul (1): „Poliţia locală poate deţine, administra şi/sau folosi, după caz, în condiţiile legii, imobile, mijloace de transport personalizate şi dotate cu dispozitive de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră, mijloace de transport anume destinate transporturilor bunurilor şi valorilor dotate potrivit legii, armament, muniţie, echipamente şi aparatură tehnică specifică, necesare pentru exercitarea atribuţiilor prevăzute de lege”.

Cu toate astea, prevederea nu este inclusă şi în Codul Rutier, ceea ce înseamnă că poliţiştii Serviciilor Rutiere pot amenda contravenţional şoferii maşinilor poliţiilor locale cu o valoare între 9 şi 20 de puncte amendă. Suplimentar, şoferul poate rămâne 3 luni pieton şi fără plăcuţele de înmatriculare. În acest sens, nu sunteţi obligaţi să vă daţi la o parte din calea vreunei maşini aparţinând poliţiei locale, dacă semnalizează cu girofarul albastru.

În luna mai, un proiect semnat de doi deputaţi USR şi unul de la PSD a foar înaintat la Senat. Proiectul prevede introducerea sintagmei „poliţiei locale” la Art. 32, alineat 2, litera b) a OUG 195/2002:
„pentru lumina albastră – autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliţiei locale, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență;”.

Momentan, sintagma „poliţiei locale” nu se regăseşte în Codul Rutier actualizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Tradiţia continuă. Când vedem „Singur acasă” la PROTV

Dacă ai terminat toate serialele de pe Netflix şi...

Minibiblioteci, în parcurile din Slatina

Într-o inițiativă menită să încurajeze lectura și să aducă...

6 motive pentru care sa incepi distractia intr-un casino online

Daca te-ai gandit vreodata pana acum sa te distrezi...

Caracal 486

Într-o zi de 17 noiembrie 1538 (anul 7047), în...