De câteva zile, pe grupurile de Facebook şi prin diverse postări apare o fotografie la fel de emblematică precum a fost în vremea apariţiei ei. Protagoniştii sunt doi titani ai căluşului oltenesc. Îi ştiţi pentru că sunt prezenţi în viaţa artistică şi culturală a judeţului nostru.
Unul, un mare instructor de căluş, dar şi un reputat vătaf căluşăresc, iar celălalt a înfiinţat un festival şi o asociaţie care au ca scop promovarea culturii celui mai vechi şi ritualic dans de pe pământul românesc: căluşul.
Amândoi, în echipă, au dus dansul căluşăresc în afara graniţei ţării şi au făcut cunoscut lumii dansul nostru de patrimoniu. De patrimoniu UNESCU. Participând astfel la internaţionalizarea dansului cunoscut şi pe vremea dacilor.
Fotografia în cauză este distribuită şi comentată de foarte multă lume. Mesajele de admiraţie şi respect sunt nenumărate. Imaginea a devenit emblema festivalului căluşăresc ce se organiza şi în perioada comunistă.
Cu siguranţă aţi ghicit cine sunt protagoniştii. Este vorba despre doi căluşari de aur ai judeţului, proveniţi dintr-o vatră căluşărească, comuna Vâlcele: Nichita Dragomira, care, în momentul fotografierii avea 21 de ani, şi de micuţul Iliuţă Brăileanu, care avea aproape patru ani. Fotografia a fost realizată în luna iunie a anului 1969, când se organiza festivalul de căluş la Bobiceşti.
Fotografia a jucat un rol important în documentaţia necesară includerii dansului căluşăresc pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii UNESCO.