RETROSPECTIVA anului 2022. Evenimente importante din judeţul Olt

Date:

Anul 2022 a fost unul încărcat cu evenimente neprevăzute, care ne-au schimbat viziunea asupra unor contexte. Lumea s-a schimbat, în mod accelerat, încă de la începutul pandemiei. Pandamia s-a încheiat, nu oficial, la debutul războiului din Ucraina, ca să nu se suprapună. Totul s-a schimbat organizat şi destul de discret, noi fiind ocupaţi cu aplicaţiile de pe telefoane. Judeţul Olt a trecut prin anul 2022, iar acum, după încheierea anului, tragem linie şi vedem principalele evenimente petrecute în judeţ

IANUARIE
6 – Florin Hoară, fostul șef de la Permise, a încetat din viaţă. Avea 52 de ani.
– Depunerea jurământului noului subprefect al județului Olt, Cosmin Floreanu.
31 – Cristian Cîrloganu, fost director al AJOFM Olt, și-a pierdut viața într-un grav accident de circulație, pe DN65, între Valea Mare și Jitaru. Avea 61 de ani.

FEBRUARIE
24 – Înainte de ora 5:00 a.m., ora Kievului, Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” în estul Ucrainei și a declarat efectiv război Ucrainei. Patru zile mai târziu, la Prefectura Judeţului Olt a fost înființată o linie telefonică pentru centralizarea activităților umanitare. Iar Primăria Slatina instalează, pentru câteva zile, un cort, în centrul oraşului, unde cetăţenii puteau dona ajutoare în alimente neperisabile pentru refugiaţi.
Al doilea viceprimar al Slatinei a fost ales, de către consilierii locali, în persoana lui Alexandru Berechet, după ce, la sfârşitul anului 2021, Claudiu Stăncioiu a demisionat din „motive personale”.

MARTIE
22 – Descoperire arheologică la Hotărani. Rămăşiţele unei femei din Evul Mediu, găsite în cadrul unui proiect de extindere a reţelei de apă.
28 – Antreprenorul oltean, Nicolae Durlă, patronul primei agenţii de turism de după Revoluţie, a murit. Avea 62 de ani.
Şcoala din Deveselu devine prima şcoală rurală high-tech. Fiecare clasă a şcolii e dotată cu laptop, tablă interactivă, router wireless, camere web şi tablete.

APRILIE
9 – Regizorul şi actorul Nicu Ioan Popa (PIN) a încetat din viaţă. Artistul avea 64 de ani.
21 – Centura ocolitoare a Balşului, funcţională, cu puţin timp înainte de ora 18:00.
30 – Baza Militară 99 Deveselu a împlinit 10 ani de la înfiinţare.

MAI
13 – Muzeul Judeţean Olt, 70 de ani de la înfiinţare.
– Bustul fotbalistului Ion Oblemenco, inaugurat în oraşul natal, Corabia.
16 – Direcţia de Sănătate Publică Olt are un nou sediu în Slatina, pe strada Aleea Muncii, nr. 2A, jud Olt (fosta clădire Comcereal).
23 – 14 noi militari pompieri au depus jurământul de credinţă la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, din Slatina.
25 – 21 de elevi de la Colegiul Ion Minulescu din Slatina, la spital cu o toxiinfecţie alimentară dubioasă. Analizele arată că toate rezultatele au fost negative, numai smântâna a fost neconformă. Primarul Slatinei anunţă, pe Facebook, că directorul Colegiului Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, profesorul Christian Ionescu, a demisionat din funcţie.

IUNIE
9 – Antrenorul Marius Popa, de la CSM Slatina, a încetat din viaţă. Avea 48 de ani.
23 – Procurorul șef al D. N.A., Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de deputatul de Olt Adrian Chesnoiu. Pe 11 iulie e pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu.

IULIE
15 – Fostul primar al comunei Osica de Sus, Ion Ciocan, a decedat. Avea 69 de ani
28 – În jurul orei 9:45, Tronsonul 2 al Lotului 2 al Drumului Expres Craiova-Slatina-Piteşti, a fost dat în circulaţie. Partea de drum de 21 de km, între localitățile Piatra Olt şi Valea Mare, a fost dată în folosinţă fără tăiere de panglică.
30 – Este organizată prima ediție a festivalului de muzică folk și poezie „ALUTUS ‘22”, la Slatina.

AUGUST
10 – Lansarea proiectului „Înființarea sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu”, care vine cu o contribuţie majoră la dezvoltarea celor trei comune beneficiare. Proiectul are ca dată de finalizare a implementării ziua de 31 decembrie 2023. Primarii au semnat contractul de finanțare între Ministerul Fondurilor Europene şi comunele beneficiare în iunie.
19 – Viceprimarul comunei Grădinari, Ionică Stanciu, a murit, Avea 65 de ani.
24 – Se deschide Slatina Shopping Park, pe locul fostei fabrici de pâine Aluta.

SEPTEMBRIE
14 – Comuna Poboru este prima din judeţul Olt care produce curent electric, alimentând pompele de apă. Administraţia locală a reușit să lege Serviciul de alimentare cu apă la sistemul de panouri fotovoltaice. Se produce aproximativ 90% din curentul electric necesar funcționării sistemului de apă. Inevstiţia a fost făcută din fonduri de la bugetul local.
16 – Alegeri la Colegiul Medicilor Veterinari Olt. Ion Bozgă, un nou mandat ca preşedinte

OCTOMBRIE
Start la construirea primului KFC din Oltenia, la Slatina, lângă McDonalds.
KFC Slatina se va construi pe un teren de 2.958 mp concesionat de Primăria Slatina și va avea o suprafață construită de 353.5 mp.
Clădirea cu regim de înălțime parter va avea o suprafață utilă de 267,78 mp și o capacitate de 62 clienți în restaurant (113,42 mp) și 36 clienți pe terasa exterioară, care va avea o suprafață de 34 mp.

NOIEMBRIE
7 – Zona Metropolitană Caracal, formată din Caracal, Redea, Drăghiceni, Cezieni, Dobrosloveni, Fărcaşele, Stoeneşti şi Deveselu. Cererea a fost depusă la Tribunalul Olt.
22 – Marius Oprescu, reales președinte al PSD Olt.

DECEMBRIE
12 – Asociaţia Comunelor din România, Filiala Olt are sediu nou (primul stabil), în Slatina, pe strada General Aurel Aldea, nr. 33A, bloc E 2, scara A, eraj 5, apartament 23.
28 – Municipiul Caracal este atestat ca fiind stațiune turistică de interes local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Gala Excelenței în Artă, a II-a ediţie. Donaţie inedită pentru Liceul „Nicolae Titulescu” din Slatina

Eveniment de excepţie, desfăşurat într-un cadru prietenos, cu tineri...

Mădălina Ghenea, şedinţă foto fierbinte, cu puţine haine…

Slătineanca Mădălina Ghenea și-a etalat sculpturalul trup prin intermediul...

Vineri, Diana Şoşoacă vine la Olt!

Cunoscuta senatoare, celebră pentru atitudinea sa vocală, Diana Ivanovici...

Zi de mare sărbătoare la Crâmpoia. A X-a ediţie a zilei comunei, un succes

Mulţi oameni frumoşi, fii ai satului şi musafiri, au...