Un parlamentar vocal, atent la mersul politic, la fiecare joc de pe scena parlamentară, deputata Violeta Alexandru se arată nemulţumită de cum s-a desfăşurat procesul de votare al proiectului de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul legislativ a fost votat ieri, 26 iunie 2023, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
„Am votat pentru desființarea indemnizațiilor speciale ale parlamentarilor. A fost azi un proiect la vot în plenul reunit Cameră și Senat. După cum a apărut din senin (la vot fiind așteptată așa zisa reformă a pensiilor speciale ale altor categorii), opinia mea este că l-au făcut repede, pe picior, l-a depus un singur PSDist, ca un gest, chipurile, de sacrificiu în negocierea cu sistemul de justiție care reacționează în aceste zile față de anunțatele modificări la propriile pensii (speciale). Încearcă să cumpere bunăvoința sistemului de justiție. Părerea mea e că nu va ține”, susţine deputata Alexandru.
Voleta Alexandru reiterează o idee personală, conform căreia „toate indemnizațiile PESTE pensia pe contributivitate, indiferent cui îi sunt plătite de la bugetul de stat (deci nu din bugetul asigurărilor sociale de stat) trebuie să fie sistate. Cu o guvernare corectă, dispusă la sacrificiu, este necesar un moment T0 în care să iei mai întâi alte măsuri pentru cetățenii care muncesc și care alimentează prin taxele lor bugetul public înaintea beneficiilor pe care și le dau unii lor pentru că au pârghiile de putere”.
Aceasta mai afirmă că Guvernul actual nu poate oferi un moment T0 şi „va ieși ceva plin de probleme, amestecat. îmbâcsit. Și oamenii buni vor fi dezgustați văzând că nu se schimbă lucrurile”
„De votat am votat pentru o viziune pe care o am față de cum ar trebui făcute lucrurile în România dar am rezerve că acest proiect votat astăzi va fi aplicat/va trece de CCR pentru că:
Pe fond
– Nu sunt lămurite lucrurile în ce măsură poți să oprești ceva care este în plată Vs. a nu mai acorda de la momentul promulgării legii. Suntem în situația în care câți juriști atâte păreri. Opinia mea este că una este pensia pe contributivitate și alta această sumă de bani dată din bugetul de stat. Pe cea pe contribuvitate, odată ce s-a emis decizia de pensionare nu o poți afecta. Indemnizația aceasta are alt regim și consider că poate fi oprită și pentru cei care o primesc acum nu numai pentru cei care se pregăteau să iasă la pensie. Mulți mă contrazic. Mă deranjează enorm faptul că nu ies juriști, constituționaliști să spună cu voce tare ce opinie au.
Pe procedură
– Acest proiect proiect votat astăzi e depus de un PSDist din senin acum puțin timp. În parlament mai sunt două depuse. De 1 an. Unul al Forța Dreptei și altul al USR. PSD știe asta. Procedural, când sunt mai multe proiecte pe același subiect, se dezbat toate în același timp. Sigur că pot să înțeleg că au vrut să își arate aroganța (și față de noi, și față de USR dar și, culmea, față de PNL, partenerul lor de guvernare pe care nici nu l-au băgat în seamă când au depus din senin, de curând, proiectul). Lucruri făcute de mântuială, să ia ochii oamenilor.”, concide aceasta mesajul său transmis după ziua de ieri.