134 ani | Turnul Eiffel, de la poarta unui târg mondial la emblema Franţei

Date:

Construit în 1889, pentru a fi poarta Târgului Mondial din acel an, Turnul Eiffel a devenit o emblemă a Franței și una dintre cele mai recunoscute clădiri din lume. Cele peste 7 milioane de oameni, care îl vizitează anual, îl fac cel mai vizitat monument plătit din lume. Intrat pe lista monumentelor istorice din 1964, Turnul Eiffel a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1991.

Datorită celor 312 metri pe care i-a avut inițial, Turnul Eiffel a rămas timp de 41 de ani cea mai înaltă clădire din lume. Monumentul este împărțit pe 4 etaje și oferă cea mai înaltă platformă de vizionare accesibilă din întreaga Uniune Europeană. Înălțimea sa a variat de-a lungul anilor datorită instalării antenelor de radio și televiziune, toate până la 324 de metri astăzi.

Turnul Eiffel a fost proiectat de inginerii Maurice Koechlin și Emile Nouguier, care și-au vândut drepturile lui Gustave Eiffel. Proiectul de construcție se dorea să fie punctul culminant al Târgului Mondial din 1889, desfășurat la Paris, anul care a marcat și centenarul Revoluției Franceze. Gustave Eiffel a obținut finanțare din diferite surse și chiar a colaborat cu fonduri proprii la construcția la care au participat 250 de muncitori pentru a finaliza proiectul în doi ani, două luni și cinci zile. În cele din urmă, turnul a fost inaugurat la 31 martie 1889. Cu toate acestea, abia în 1960 monumentul a căpătat faima internațională pe care o are în prezent datorită numărului mare de turişti pe care l-a cunoscut Parisul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Cadou de Moş Nicolae pentru Verguleasa

Moş Nicolae a venit la Verguleasa cu un cadou...

Şedinţă extraordinară misterioasă la CJ Olt. Proiectele nu sunt publice

Vineri, 8 decembrie 2023, este programată o şedinţă extraordinară...

Fostul liceu Agricol din Slatina, sediu provizoriu pentru DGASPC Olt

În perioada următoare, la sediul Direcţiei Generale de Asistență...

Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești, drum drept spre inaugurare. Încep inspecţiile la lucrări

Începând de mâine, 5 decembrie a.c., prin dispoziţia directorului...