134 ani | Turnul Eiffel, de la poarta unui târg mondial la emblema Franţei

Date:

Construit în 1889, pentru a fi poarta Târgului Mondial din acel an, Turnul Eiffel a devenit o emblemă a Franței și una dintre cele mai recunoscute clădiri din lume. Cele peste 7 milioane de oameni, care îl vizitează anual, îl fac cel mai vizitat monument plătit din lume. Intrat pe lista monumentelor istorice din 1964, Turnul Eiffel a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1991.

Datorită celor 312 metri pe care i-a avut inițial, Turnul Eiffel a rămas timp de 41 de ani cea mai înaltă clădire din lume. Monumentul este împărțit pe 4 etaje și oferă cea mai înaltă platformă de vizionare accesibilă din întreaga Uniune Europeană. Înălțimea sa a variat de-a lungul anilor datorită instalării antenelor de radio și televiziune, toate până la 324 de metri astăzi.

Turnul Eiffel a fost proiectat de inginerii Maurice Koechlin și Emile Nouguier, care și-au vândut drepturile lui Gustave Eiffel. Proiectul de construcție se dorea să fie punctul culminant al Târgului Mondial din 1889, desfășurat la Paris, anul care a marcat și centenarul Revoluției Franceze. Gustave Eiffel a obținut finanțare din diferite surse și chiar a colaborat cu fonduri proprii la construcția la care au participat 250 de muncitori pentru a finaliza proiectul în doi ani, două luni și cinci zile. În cele din urmă, turnul a fost inaugurat la 31 martie 1889. Cu toate acestea, abia în 1960 monumentul a căpătat faima internațională pe care o are în prezent datorită numărului mare de turişti pe care l-a cunoscut Parisul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ludovic Orban vine în judeţul Olt

Ludovic Orban, Președintele Forța Dreptei revine în judeţul Olt...

Telefoanele cu ecran devin istorie. O „cască de schi” e viitorul: Apple Vision Pro

Devine popular printre iubitorii de tehnologie din SUA un...

Maşina timpului. Expoziţie cu şi despre moda din perioada comunistă

„Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament eleganță” este titlul...

Muzeul Judeţean Olt, solidar cu muzeele din ţară. Care este motivul

Printr-un scurt comunicat de presă, Muzeul Județean Olt anunţă...