585 de ani de istorie şi tradiţie. Comuna Coteana, în haine de sărbătoare

Date:

Într-un loc de poveste, care retrezeşte amintiri din copilăria localnicilor, în parcul comunei Coteana a avut loc prima ediţie a zilei comunei Coteana. Odată cu marcarea a 585 de ani de la prima atestare documentară, primăria condusă de tânărul edil-şef, Ionuţ Dima, a organizat, în data de 8 august 2023, un eveniment cultural-artistic. Altfel decât la alţii, unic în judeţul Olt.

Evenimentul organizat de Primăria Coteana a început la ora 18:00 şi i-a avut ca musafiri pe Gheorghe Smarandache, directorul Muzeului Judeţean Olt, prof. Dumitru Tinu, Viorel Pintea, directorul Centrului Judeţean de Artă şi Cultură Olt, scriitorul Ion Saimac şi, nu în ultimul rând, pe marii actori Cristina Deleanu, Eugen Cristea şi Tudorel Filimon.

Un primar pentru bunul viitor al Cotenei
Deschiderea evenimentului a fost onorată de primarul Dima, care a reiterat angajamentul faţă de comunitate şi a prezentat proiectele care vor deveni, în curând, o realitate:
„Bună seara, coteneni, bună seara, dragi invitați! Vă mulțumesc că ne-ați onorat, în această seară cu prezența dvs.! Pe 8 august 1438, s-a amintit pentru prima dată numele localității noastre. Mai exact, astăzi sărbătorim 585 de ani de la primele documente care atestă localitatea noastră. La mulți ani, dragi coteneni! Și cum îi place unei persoane foarte dragi mie să spună: „La mulți ani, Coteana!”
Generații și generații au muncit pentru a dezvolta permanent localitatea noastră. Generații care ca trestia s-au îndoit, dar niciodată nu s-au frânt, așa cum spunea Alexandru Vlahuță. Acestea sunt generațiile noastre care ne fac mândri că suntem coteneni, care ne-au adus astăzi aici, generații care și după 1990 au dezvoltat localitatea noastră, prin diferite proiecte.
Și noi, tineretul de astăzi, vrem să continuăm ceea ce au făcut înaintașii noștri, și continuăm să dezvoltăm localitatea noastră. De acum trei ani de când dvs. ați avut în credere în mine și m-ați urcat pe scena oamenilor care dezvoltă localitatea noastră, m-am zbătut continuu pentru toate proiectele. În câteva săptămâni, vom demara un proiect, «Investim în sănătate» foarte important pentru comunitatea noastră.
Este vorba despre cel mai mare centru medical din județul Olt, cu cabinete de fizioterapie, cardiologie, stomatologie, o farmacie mare etc.
Investim, de asemenea, și educația copiilor noștri, pentru că ei sunt viitorul! Reabilităm și modernizăm cu mobilier nou și table inteligente Școala Gimnazială „Ion Conea”. Dezvoltăm, în continuare localitatea, prin proiecte privind șanțurile și podețele, dar și extinderea canalizării și punerea în funcțiune a celei vechi. Construim o Stație antigrindină și Stații de încărcare mașini electrice. Și multe alte proiecte…
Toate acestea abia aștept să le pun în aplicare, iar, la sfârșitul mandatului, să vin în fața dvs. cu platforma program cu o reușită de peste 90%.
Vă mulțumesc și vă aștept, pe 14 și 15 august, în aceeași locație! La mulți ani, Coteana!”.

Rădăcinile istorice
Coteana şi-a câştigat locul în istorie prin implicarea în revoltele populare, tradiţiile păstrate din străbuni şi cu dorinţa de a scrie noi capitole în monografia locală.
Prezent la eveniment, îndreptăţit să vorbească despre istoria comunei, s-a aflat şi profesorul de istorie și director al Școlii Gimnaziale „Ion Conea” Coteana, Marin Ene, un om de la care fiecare om are multe de învăţat.

„Coteana este un sat care a fost atestat documentar, pentru prima dată, la 8 august 1438, în vremea Domnitorului Vlad Dracul, care a fost fiul lui Vlad Țepeș și nepotul marelui Mircea cel Bătrân, printr-un hrisov prin care erau întăriți cu ocină Taencuș, Stan și Colțea, la Coteana. Probabil erau trei personalități ale comunei, care primiseră pământ, în schimbul, probabil, a unor servicii deosebite făcute la vremea respectivă. De-a lungul istoriei mai este menționat un eveniment foarte important și anume bătălia de la Șerbănești, din anul 1599, când Doamna Chiajna, nepoata lui Ștefan cel Mare, se luptă cu boierii trădători, care nu doreau în domnie pe fiul său, care era minor, avea 13 ani. Și atunci Doamna Chiajna se luptă cu acești boieri trădători la Șerbănești și parcurge traseul Alimănești, Coteana, Ipotești.
De-a lungul secolelor țăranii din Coteana nu au fost țărani moșneni, au fost numai țărani liberi, neaserviți. Au făcut parte din oștile voievozilor Țării Românești.
Alte evenimente istorice deosebite au mai fost în timpul Revoluției de la 1821, când Tudor Vladimirescu, în marșul său spre București, s-a oprit o noapte între Coteana și Ipotești.
La Revoluția de la 1848 a participat învățătorul școlii din Coteana, pe numele său Enea Ghinescu. 33 de ostași din Coteana au participat și la Războiul de Independență din 1877, în frunte cu sergentul Lupu Mehedințeanu, care, după două săptămâni de luptă la Plevna, a ridicat stindardul României.
În 1899, la Răscoala din gara Slatina, au murit șapte persoane din Coteana, între care patru frații, frații Ghergu și frații Sfetcu. De asemenea, cotenenii au fost prezenți și în timpul Răscoalei de la 1907, când țăranii s-au împotrivit arendașului care conducea moșia Prințului Basarab Brâncoveanul.
În Primul și al Doilea Război Mondial, din localitatea noastră au participat aproximativ 200 de oșteni, care au luptat pe toate fronturile: Mărăști, Mărășești și Oituz, Oarba de Mureș și chiar în afara granițelor țării.
După 1945, cotenenii sunt cunoscuți că s-au opus Colectivizării comuniste. Chiar Nicolae Ceaușescu a făcut o vizită în Coteana, în 1961, s-a lovit de refuzul țăranilor de a-și da pământul la Colectiv, dar până la urmă Colectivizarea s-a făcut, așa cum bine știți, forțat.
După 1989, Coteana a intrat într-o altă etapă de dezvoltare. S-au dezvoltat foarte mult școlile, grădinițele, dispensarele, s-au modernizat drumurile etc.
Urez cotenenilor multă sănătate, iar pentru Coteana – dezvoltare durabilă și să rămână o comună la fel de frumoasă pe harta țării noastre. La mulți ani, Coteana!”, a spus profesorul Marin Ene.

Seara s-a încheiat cu multe zâmbete, oferite de pe scenă de duetul umoristic format din Vasile Muraru şi Valentina Fătu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ce se întâmplă de mâine cu 14 din cele 16 spaţii de servicii de pe Drumul Expres Craiova-Piteşti

Cum licitaţiile pentru cele 14 spaţii de servicii nu...

Ovidiu Marin – un caracalean, inspector la Formula 1

Născut la Caracal, plecat departe de acasă, ajuns să...