Cea mai veche afacere din Slatina, care a rezistat şi în perioada comunistă, este astăzi parte din identitatea municipiului Slatina.
Nu-i turist care să nu fi auzit de braga de la Slatina, de Atletul albanez, de citronadă, de îngheţata bogat aromată, de halviță sau de rahatul cu trandafiri.
„La Turci”, cum mai este cunoscută afacerea familiei Memish, a făcut istorie prin oamenii săi şi prin produsele de cea mai bună calitate oferite spre consum.
O poveste de 300 de ani
Intervievat de cunoscuta realizatoare de emisiuni, Geanina Corondan, Imer Memish a spus aproape totul, mai puţin reţeta răcoritoarei şi sănătoasei băuturi: braga. A spuns, însă, un ingredient: cereale fierte, nu pasteurizate, 6, 7 ore.
„Albanezii au avut, la început, un magazin de coloniale. Ei veneau din partea Macedoniei de Nord de astăzi, de undeva din zona Tetovo. Veneau pe toată perioada caldă în România. Fiind aproape Dunărea, veneau în Slatina prin Bulgaria. S-au adaptat în fiecare perioadă istorică. A urmat războaiele, dar ei au făcut tot negustorie”, spune Imer.
Denumirea „Atletul albanez”, aşa cum este cunoscută locaţia veche de pe strada Dinu Lipatti, are o poveste interesantă.
„La 1912, a poposit un circ la Slatina și exista un număr de lupte greco-romane. Premiul era de 300 de napoleoni de aur. Fratele bunicului, Sabit, sportiv, s-a prins la pariul respectiv și a câștigat. Aprimit premiul şi, din respect pentru oraș și pentru cetățeni, el a donat banii primăriei, care, la rându-i, a oferit afacerii numele de Atletul albanez, care funcționează fără încetare din 1912″, mai povesteşte Imer.