Meşterul popular Constantin Nițu, Tezaur Uman UNESCO, a decedat

Date:

O altă pierdere în lumea culturii oltene. Unul dintre cei care mai rămăseseră pentru a promova şi a realiza tesături şi cusături olteneşti, a trecut la cele sfinte. Constantin Nițu, de la Cornăţelu, comuna Poboru, a contribuit la cultura folclorică a judeţului cu o serie de obiecte de vestimentaţie populară unicate.

Despre meşterul popular, care a decedat la vârsta de 79 de ani, vorbeşte consultantul artistic Valeru Ciurea:
„Colecția sa etnografică a fost recunoscută la un moment dat de către Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România ca fiind cea de-a șaptea colecție etnografică din România, ca importanță și valoare etnografică. Această colecție, care ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu pe care posesorul ei și l-a visat s-a împrăștiat în cele patru zări, așa cum și viața lui Constantin Nițu a trecut în acele bucăți din sufletul său, obiectele din muzeul care nu a fost să i se împlinească.
Pentru activitatea și viața sa dedicată artelor tradiționale, Constantin Nițu a primit, de-a lungul vieții mai multe recompense printre care la loc de cinste au stat Ordinul și Medalia „Serviciu Credincios” din partea Președinției României (primit în 6 mai 2003) și titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (primit în 1 martie 2019).”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Caravana Shakespeare staţionează în judeţul Olt, la Slatina, Caracal şi Corabia

Între 25 martie și 30 aprilie, timp de 5...

Liberalii slătineni s-au înscris oficial în competiţia pentru locale

Astăzi, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Slatina, echipa...

Nicolae Ciucă, mesaj pentru primari

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost prezent, marţi, alături de...