Statuia lui Cuza din Slatina, 30 de ani de la inaugurare. Realizată cu deşeuri neferoase de la REMAT Balş

Date:

Istoria Slatinei ar putea fi studiată la şcoală, datorită bogăţiei de informaţii documentate de care se bucură. Un episod din istoria localităţii s-a petrecut în 1993, odată cu inaugurarea statuii domnului Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza. Inaugurarea a avut loc chiar de ziua Micii Uniri, pe 24 ianuarie 1993, în prezenţa autorităţilor şi a numeroşi slătineni. Necesitatea facerii unei statui în memoria conducătorului a fost justificată de cele trei vizite pe care le-a efectuat acesta în Slatina şi de faptul că există un bulevard care înseamnă întreg centrul oraşului.

Prefectura Olt ia decizia demarării proiectului de construire a unui monument dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza la începutul anului 1991. Prefectura deschide, în luna aprilie a acelui an, un cont la CEC pentru colectarea sumelor din subscripţia publică. Contractul a fost semnat la 17.10.1991.
Lucrarea a costat 6.900.000 lei, iar această sumă se defalcă astfel:
– drept de autor – 2.600.000 lei
– machetă la scara ½ – 150.000 lei
– machetă intermediară la scara ½ – 500.000 lei
– 25% din preţul transpunerii în material definitiv (bronz) – 2.258.621 lei
– comision Direcţia Fondului Plastic – 826.679 lei

Soclul a fost executat de Inspectoratul pentru Cultură Olt, după proiectul sculptorului.
Pentru realizarea statuii s-au folosit aproximativ şapte tone de bronz, dintre care 2900 kg de bronz deşeuri de diferite purităţi de la REMAT Balş (preţul fiind de 623.000 lei) şi restul până la 7500 kg, bronz de tip BZ6. La 29 iunie 1992, statuia primeşte aviz favorabil din parte Direcţiei de Arte Vizuale a Ministerului Culturii, cu recomandarea ca statuia să fie pusă în spaţiul verde din faţa Magazinului „Oltul”. Asamblarea celor 26 de piese metalice s-a realizat la atelierele societăţii UTALIM din Slatina. După asamblare, statuia a fost transportată în faţa Magazinului Universal „Oltul”, în raba care transporta statuia aflându-se câţiva muncitori şi doi militari.

Lucrarea este semnată de sculptorul Mihai Ecobici şi avea o înălţime de 6 metri, cu tot cu soclu. În luna noiembrie a anului 2018, când Primăria Slatina pregătea terenul pentru o nouă zonă de recreere, statuia a fost demontată, iar soclul a fost făcut bucăţi. După refacerea zonei în cauză, care aproape s-a încheiat pe 1 decembrie, statuia stă pe un platou format din câteva trepte fără un estetic arhitectural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Excelenţa în educaţie, premiată de Consiliul Judeţean Olt

O nouă ediţie a Galei Excelenţei s-a consumat miercuri,...

Consilierii PSD Slatina au depus proiectul privind acordarea celor 5 mc de apă pentru fiecare gospodărie

Președintele PSD Slatina, Marius Iancu şi secretarul organizaţiei, subprefectul...

Slatina are viceprimari

Astăzi, la sediul CAO, a avut loc şedinţa extraordinară...

Călin Georgescu – o operaţiune electorală specială!

Scena politică românească s-a cutremurat mai ceva ca România...