Alegeri 2024 | Ce clerici se pot afla pe buletinele de vot

Date:

Prin regulamentele şi hotărârile Sfântului Sinod, Biserica Ortodoxă Română nu poate face politică, nu poate îndemna oamenii să voteze cu un anumit partid şi nu orice cleric poate fi ales în vreo funcţie de reprezentare a cetăţenilor în forurile legislative centrale sau locale.

Sfântul Sinod a prezentat un îndreptar privind anul electoral 2024 şi rolul pe care Biserica îl poate avea în acest an marcat de mişcăro pilitice masive.

„Arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:
a) să facă politică partinică;
b) să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;
c) să candideze la alegerile parlamentare sau locale;
d) să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);
e) să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.
Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie”, se arată în îndreptarul publicat de Episcopia Slatinei şi Romanaţiului.

Cât despre clerici, doar preoţilor şi diaconilor le este permis să candideze la funcţia de consilier local sau judeţean. Însă doar respectând anumite reguli.

„Aplicând principiul iconomiei (pogorământ, dispensă), în vederea împlinirii misiunii pastoral-sociale la care sunt chemați în viața comunităților pe care le păstoresc, Sfântul Sinod, prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite totuși ca preoții și diaconii să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local şi consilier județean în România, în următoarele condiții:
a) lipsa unor candidați laici ortodocși, bine pregătiți, capabili să reprezinte eficient comunitățile din care provin și în a căror componență intră credincioși ortodocși;
b) încălcarea neutralității politice sau susținerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenții altor culte sau organizații religioase;
c) promovarea de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituția Bisericii și valorile morale creștine ale societății sau candidarea respectivelor persoane ca independenți.
Preoții și diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor”, se arată în regulamentul prezentat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Studina liberală. Primarul Marian Vasile candidează pentru un nou mandat

Iubit de comunitate, dorit de oamenii alături de care...

Emanuel Oproiu şi-a depus candidatura pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Olt

În duminica Floriilor, delegaţia PNL Olt, avându-i în frunte...

Galerie FOTO | Motocicliştii s-au întors pe străzi. Paradă spectaculoasă în Slatina

Sezonul motocicliştilor a debutat astăzi în Slatina. Motocicliştii au...