Istorie locală. Regimentul Nr. 3 Olt, în prima linie a războaielor

Date:

Unitatea militară de la Slatina a luat fiinţă la 1 ianuarie 1877 (în baza Înaltului Decret nr. 2195/26 noiembrie 1876), din Regimentul 1 Dorobanţi Craiova, cu o structură formată din 64 sergenţi, 96 caporali, 64 toboşari-gornişti şi 1.620 de soldaţi. Regimentul a luat ca model Drapelul de Luptă al vechiului Regiment 3 Dorobanţi Bucureşti.
Dorobanţii garnizoanei de la Slatina au luptat în campania de la Vidin, sub drapelul Principatului României, în Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878, cunoscut mai simplu: „Războiul de Independenţă al României”. România intră în acest război după ce Carol I primeşte o telegramă de la marele duce Nicolae al Rusiei.
În acest război, regimentul a făcut parte din Divizia 1, Corpul 13 Armată, cu două batalioane.
Divizia 1 era condusă de generalul Dimitrie Lecca (2 decembrie 1832 – 4 iulie 1888), care, în noaptea de 11 februarie 1866 era comandant al corpului de pază al Palatului Domnesc şi permite Complotiștilor să intre în clădire, fiind startul loviturii de stat. Mihai Eminescu scrie, în 1881, un editorial în care critică pe general: „Acesta a încălcat jurământul militar, trădându-l pe Cuza. Precum a fost Cain, a cărui faptă e o copilărie pe lângă cea din noaptea de 11 fevruarie”

Militarii Diviziei 1 au intrat, în noaptea dintre 11 şi 12 ianuarie 1878, în Bulgaria, prin satul Florentin al comunei Novoselo. Au ocupat comuna şi au înaintat spre Kapitanovți, ocupând şi această comună. Înaintarea către Vidin a fost îngreunată de armatele inamice. Abia pe Pe 12 ianuarie 1878, Divizia 1 intră în Vidin, reuşind să învingă armatele otomane, compuse din 15.000 de infanteriști, peste 2.100 de cavaleriști și artileriști cu 84 de tunuri. Tabloul de luptă de la Smârdan (azi Inovo) este prezentat ca fiind un adevărat infern, deoarece, din cauza fumului de la praful de pușcă și a ceții, nimeni nu mai ştia în cine trage.

– În luna octombrie 1878, drapelul unităţii a fost decorat cu Crucea „Trecerea Dunerei”.
– La 1 aprilie 1880 este oficializată denumirea de Regimentul Nr. 3 Olt.
– Regimentul 3 Dorobanţi Olt participă şi în Primul, dar şi în cel de-Al Doilea Război Mondial şi este desfiinţat cu puţin înainte de 1950.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Târgul de Crăciun de la Craiova, a doua cea mai frumoasă destinație de sărbători din Europa

Pe 17 noiembrie, Primăria Craiova a deschis Târgul de...

Cadou de Moş Nicolae pentru Verguleasa

Moş Nicolae a venit la Verguleasa cu un cadou...

Şedinţă extraordinară misterioasă la CJ Olt. Proiectele nu sunt publice

Vineri, 8 decembrie 2023, este programată o şedinţă extraordinară...

Fostul liceu Agricol din Slatina, sediu provizoriu pentru DGASPC Olt

În perioada următoare, la sediul Direcţiei Generale de Asistență...