UCRAINA sub RUSboi. 365 de zile de la debutul „operaţiunii militare speciale” | Cronologie

Date:

Povestea celul mai tensionante perioade calendaristice, 24 februarie 2022 – 24 februarie 2023, începe cu Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte ca entităţi independente şi de a trimite trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei. Mai multe state consideră mişcarea ca fiind ilegală şi inacceptabilă. Totodată, încalca dreptul internaţional, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaţionale ale Rusiei. Dar lui Vladimir Putin nu i-a păsat de gura lumii.


Acel 24 februarie 2022
ORA 05:30: Președintele rus, Vladimir Putin, a susţinut un discurs în acea dimineață, (4:30 ora României), în care a declarat că „toate analizele arată că o confruntare a Rusiei cu Ucraina este de neevitat”. Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk. Kievul atacă cu rachete balistice.
07:51: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat introducerea legii marțiale în toată Ucraina.
08:25: Preşedintele Statelor Unite ale Americii are o reacţie.
08:35: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit cu o reacție după ce Rusia a invadat Ucraina.
8:51: Rusia, atac cibernetic asupra tuturor resurselor informaționale de bază ale Ucrainei.
8:57: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, convoacă ambasadorii celor 30 de țări membre NATO.
09:05: Un avion militar ucrainean Su-27 (de atac) a intrat în spațiul aerian al României. Nici acum nu se ştie public dacă aeronava ucraineană a întâmpinat probleme tehnice.
09:09: Cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte de armata ucraineană.
09:42: Emmanuel Macron spune că Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni războiul.
09:56: Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) De asemenea, Armata României a anunțat că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.
10:01: Armata Rusiei ocupă primele zone din Ucraina.
10:04: Principalele străzi din vestul Kievului sunt blocate de fluxul mare de mașini care părăsesc orașul. Străzile sunt pline de oameni cu bagaje.
10:14: Sunt anunţate primele victime: 6 morți, 7 persoane rănite și 19 persoane dispărute în urma bombardamentelor din Sumî, Donețk și Odesa.
10:19: Republica Moldova declară stare de urgenţă. Preşedintele Maia Sandu declară că ţara este neutră în acest context.
10:28: Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei. Turcia se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile.
10:29: România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina.
11:42: Preşedintele Volodimir Zelensky a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina. Tot acesta a anunțat despre ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.
15:14: Rusia anunță disponibilitatea de a începe negocierile cu Kievul privind statutul neutru al Ucrainei (de a nu intra în NATO) și refuzul acesteia de a introduce arme nucleare pe teritoriul său.
16:44: Intră în vigoare instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu situația din Ucraina.
17:17: Trupele ruse au intrat în Cernobîl.
17:51: Volodimir Zelensky se adresează public naţiunii. El a cerut cetățenilor Federației Ruse să se opună războiului.
18:50: Baza insulei Șerpilor din Marea Neagră este distrusă de navele de război ruse.
19:52: Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a prezentat sancțiunile împotriva Rusiei şi a afirmat că ucrainenii „se apără feroce” în faţa invaziei ruse, numindu-l pe Vladimir Putin un „agresor plin de sânge”.

În mare, aşa s-a prezentat prima zi dintr-un război care avea să curme viaţa a mii de oameni şi să distrugă destinele a milioane de ucraineni.

Astăzi, se împlineşte un an de la pofta liderului rus de a nu lăsa o ţară independentă să-şi decidă prezentul şi viitorul. Putin dă vina pe Vest pentru războiul din Ucraina, Vestul dă vina pe el.

Deznodământul, fie mai devreme sau mai târziu, nu va fi unul favorabil pentru Ucraina, care a pierdut mult: oameni, clădiri, monumente, infrastructură. Reclădirea Ucrainei va fi anevoioasă. O pierdere a Rusiei va însemna scufundare temporară a unui fost imperiu, care şi-a câştigat locul în istorie. Războul îl face deja pe Putin un „om de război” pierdut şi reprezintă drumul unui lider obosit şi care se va retrage în stilul specific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ludovic Orban vine în judeţul Olt

Ludovic Orban, Președintele Forța Dreptei revine în judeţul Olt...

Telefoanele cu ecran devin istorie. O „cască de schi” e viitorul: Apple Vision Pro

Devine popular printre iubitorii de tehnologie din SUA un...

Maşina timpului. Expoziţie cu şi despre moda din perioada comunistă

„Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament eleganță” este titlul...

Muzeul Judeţean Olt, solidar cu muzeele din ţară. Care este motivul

Printr-un scurt comunicat de presă, Muzeul Județean Olt anunţă...